Rostálják a bomló szemetet
Archívum

Rostálják a bomló szemetet

Dolgoznak a speciális gépek, több évtized szemete kerül a napvilágra. A volt Jókai utcai hulladéklerakóba a 60-as évektől a 90-es évek közepéig hordták válogatás és a talaj védelme nélkül a szemetet, amit az akkori szabályok megengedtek.

Így ott most veszélyes anyagok is vannak a földben és a vízben. Jól látszik például, hogy a gumiabroncsok és a rengeteg nejlon 30-40 év alatt sem kezdtek el bomlani. A 13 hektáros területen a kármentesítési munkálatok a válogatásnál, rostálásnál tartanak.

Külön halmokba rakják a gumit, a fémet, az inert törmeléket. A területen 3-4 méter vastagságú a bomló szemétből álló réteg, amit most átválogatnak.Úgy tudni az országban most ez a legnagyobb folyamatban lévő szeméttelep kármentesítés. A kivitelezőknek nincs könnyű dolguk a telep adottságai miatt.

A lakott terület is nagyon  közel van a munkálatokhoz, ezért türelmet kérnek a környéken élőktől. Halas már évek óta készült erre a másfél milliárd forintos programra. Amikor befejeződnek a munkálatok a területet visszakapja a természet.

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=774|limitstart=0|limitcount=0}