Eggyé vált a géppel...
A hét arca

Eggyé vált a géppel...

Ha valaki Az év természetfotósa pályázaton egy második díjat elér, azért már tenni kell valamit. Nem is keveset és nem is akármilyen alkotással lehet bekerülni a legjobbak közé. Kis Csabának ez sikerült. A halasi fotós a Tükörnek adott interjújában azt mondta, hogy nem mindig a tűéles fotó a tökéletes, és mesélt arról is, hogy mikor vált a természet rabjává.

 

 

 

 

 

- Egy vérbeli fotósnál mindig ott van a masina, vagy inkább rákészül egy-egy képre?

- Ez egy érdekes kérdés. Egy vérbeli fotósnál szerintem sokszor van fényképezőgép. Vadássza a témát, keresi, hogy mit lehetne lefotózni. Nekem viszont teljesen másképp jár az agyam. Előre elképzelem azt a képet, amit el szeretnék készíteni, majd megkeresem hozzá a megfelelő helyszint, a megfelelő fényeket és megpróbálom megcsinálni a felvételt. Az esetek nagy részében forgatókönyv szerint fényképezek, előre megtervezve készítek el egy fotósorozatot vagy akár egy képet.

- Azért kérdezem, mert manapság nagyon sok amatőr fényképész van, aki mobillal készít képeket. Millió szám találni ilyeneket a világhálón. Ez jó egyébként a fotós szakmának?

- Azt nem tudom, hogy a fotós szakmának ez jó vagy sem. A mobiltelefon ez esetben egy képalkotó eszköz, pont mint egy fényképezőgép. Mobilt használó fotósok közt is vannak nagyon tehetségesek és a professzionális felszereléssel rendelkezők között is akad igen tehetségtelen.

- Te mikor kezdtél el fotózni és mi volt az indíttatás?

- Gyermekkorom óta jelen van az életemben a fotózás. Az első gépemet 3. osztályos koromban kaptam egy Smena 8M-et és fekete-fehér filmre fotózgattam vele. Fotós szakkörre is jártam az iskolában. Később automata kompakt gépekkel fotóztam színes negatívra.


- Mikor fordult komolyra a dolog?

- Komolyabban 8 éve vetettem bele magam a fények vadászatába mikor megvettem az első digitális gépemet egy FZ-50-est. Mivel ezután már nem fogyott el soha sem a nyersanyag egy csapásra kinyílt a világ, beindult a kísérletezés és szinte azonnal testrészemmé vált a gép. Azóta sikerült a technikát is egy kicsit fejleszteni és egy félprofi Nikon rendszerrel dolgozhatok.

- Első képed?

- Erre nem emlékszem, de biztos valami családi kép vagy karácsonyfa, vagy ilyesmi.

- Az elejétől a természet fényképezése volt számodra a kijelölt út?

- A természetfotózás az, amivel a legtöbbet foglalkozom. A természet szeretete is még a gyerekkoromra nyúlik vissza, mikor édesapámmal hajnalonként horgászni mentünk. Az ébredő vízi világ hangja, illata és színei már akkor elvarázsoltak és azóta is bámulattal csodálom őket. Próbálom a technika adta lehetőségeket kihasználva minél kreatívabban bemutatni az élővilágot.

- Amikor az interjú kapcsán beszélgettünk, azt mondtad, nem feltétlenül a tűéles fotó a tökéletes. Miért is?

- Talán azért mert olyat manapság már bárki tud csinálni.

- Beszélgetésünk apropóját a legfrissebb díjad adta. Milyen körülmények között készült a Pókerdő?

- Évről évre figyelem a pókok fantasztikus építőtehetségét egy nyárfás erdőben. Törtem a fejem, hogyan tudnám érdekesen bemutatni a témát. Végül egy kamera multiexpós képet készítettem. Ez azt jelenti, hogy kétszer exponáltam ugyanarra a "kockára". Az első expozíciónál vakuval villantottam meg a pókot és a hálóját, majd a másodiknál hosszabb záridőnél kissé bemozdítottam a kamerát.


- Mennyire vagy megszállott? Mennyi időt vagy képes eltölteni egy-egy fotó kedvéért?

- Amennyit a téma megkíván, de ha nagyon nem akar sikerülni, akkor elnapolom vagy átgondolom újra.

- Idén több elismerést is kaptál. Melyek ezek?

- Két nemzetközi pályázaton is sikerült elhoznom az első díjat. A TransNatura 2015 természetfotó pályázaton az absztrakt kategóriában és a Light Summit 2015 pályázaton is sikert értem el.

- A Kiskunszt csoport tagja vagy. Mi motivált titeket, amikor ezt létrehoztátok?

- Egy olyan társaság összehozása, amelyben kellemes beszélgetések közben elemezgethetjük egymás képeit, megoszthatjuk egymással a gondolatainkat. Úgy érzem, hogy sikerült is, mert remek klubesteket tartunk.

- Azt talán kevesebben tudják rólad, hogy mit csinálsz, amikor nem fotózol?

- Masszőrként dolgozom idestova 20 éve.

- Mit tudhatunk a családodról? Úgy értesültem, tavasszal fontos esemény lesz az életetekben.

- Párommal és gyönyörű 3 éves kisfiunkkal élünk boldogan és március elejére várjuk második gyermekünket, egy kislányt.

- Van olyan álmod, amit mindenképpen meg szeretnél fotózni?

- Igen egy olyan fotót szeretnék csinálni, amit a világ minden táján megcsodálnak az emberek. Csak még nem tudom, hogy mi lesz rajta.

Jáger Levente