Erős felkiáltójel volt bennem...
A hét arca

Erős felkiáltójel volt bennem...

Általános iskolában, ötödikes korában kinyílt számára a világ. Azt mondja, már kisgyermek kora óta erős felkiáltójel volt benne, amely arra figyelmeztette: ki kell törnie a szürkeségből. Mostanság, húsz éves fejjel tudja, jól döntött akkor, amikor elhatározta, ha törik, ha szakad tanulni fog és diplomát szerez. Kerekes Erik cigány származású fiatal, akinek dédelgetett álma az, hogy elvégzi majd a jogi egyetemet is a szociális munkás diploma megszerzése után.

 

 

 

- Beszéled a cigány nyelvet?

- Persze, még nyelvvizsgám is van belőle.

- Ha be kellene mutatnod Kerekes Eriket, akkor mit mondanál róla?

- Húsz éves fiatalember, aki kiskunhalasi és már gyermekkorában elhatározta, tovább akar tanulni.

- Milyen gyermekkorod volt?

- Nem volt rossz az a közeg, inkább azt mondanám, hogy erős közepes életszínvonalat tudtak biztosítani a szüleim a családomnak. Nem éltünk luxusban, de nem kellet nélkülöznünk.

- Azt imént említetted, hogy már fiatalon azt határoztad el, másképpen fogsz élni. Miért?

- Amióta az eszemet tudom, erős felkiáltójel volt bennem, amely mindig figyelmeztetett arra, hogy tovább akarok tanulni. Mindenképpen ki akartam törni abból a közegből, amely körbevett.

- Szüleid mivel foglalkoznak?

- A két kezük munkájából élnek. Édesanyám a húsiparban ténykedik, édesapám pedig alkalmi munkás.

- Jó tanuló voltál?

- A nyolc osztályt a Szűts József iskolában jártam ki, jó tanuló voltam. Szerettem nagyon a magyar irodalmat, a Bibó István Gimnáziumba kerültem, például a magyar érettségim egészen jól sikerült.

- Éreztették veled valaha az osztálytársaid, hogy cigányszármazású vagy?

- Nem éreztem ilyet. Mondjuk a középiskolában az első időszak nem volt egyszerű, de viszonylag könnyen és gyorsan befogadtak. Sikerült beilleszkednem, szerintem ez volt a döntő.

- Hol tartasz most a főiskolai tanulmányaidban?

- Még az elején járok. Szegeden tanulok, szociális munkás leszek. Azt hiszem, ez csak az első lépcső lesz.

- Kíváncsivá tettél…

- Volt egy álmom, még gyermekkoromban fogalmaztam meg egy célt. Mindenképpen el akarom végezni a jogi egyetemet. Nem tudom mikor, lehet, hogy negyven, ötven éves koromban, de végig akarom csinálni. Szerintem nem árt az, ha az ember sokoldalú.

- Nekem úgy tűnik, hogy kitartó vagy, nem adod fel egykönnyen…

- Csak így lehet eredményt elérni. Egyébként nem boldogulsz. Én ezt nagyon korán megtanultam, ezért is tanultam többet, mint a cigány kortársaim. Bár azt kell mondanom, hogy egyre többen járnak hasonló cipőben, mint én.

- Igen, éppen ezért indult ez a sorozat, hogy megmutassuk, így is lehet.

- Tudom, hogy egyre többen vagyunk, akik ezt az utat választjuk. De még mindig nem elegen…

- Tényleg, milyennek ítéled meg a halasi cigányság helyzetét?

- A hozzáállásukkal kezdeném. Ez mindennek az alapja. Kérdés az, hogy valaki ki akar-e törni abból, ahol él, vagy sem, marad abban a környezetben. Nagy a szürkeség a halasi cigányságnál, ahogy és ahol élnek. Sajnos még mindig minimális azoknak a létszáma, aki a tanulás útját akarják járni. Jó volna, ha többen lennénk. Nálam saját elhatározás volt az, hogy feljebb lépjek. Nekem sikerült, a többieknek miért ne sikerülhetne?

- Esetleg megfordult az a fejedben, hogy kicsit jobban foglalkozzál velük? Mondjuk egy kisebbségi önkormányzati képviselőséget vállalnál?

- Miért is ne? Ez még a jövő zenéje, de gondolkodom rajta.

- Segítenek neked egyébként a céljaid megvalósításában?

- Az első lépéseknél a szüleim támogattak, most pedig a főnököm, Szűcs Csaba alpolgármester terelget engem (mosolyog). Sokat segít nekem, sokat köszönhetek neki.

- Mi a feladatod?

- A városházán dolgozom, az alpolgármester munkáját igyekszem segíteni.

- Szabadidő?

- Nagyon kevés. De most az az időszak van az életemben, amikor menni kell előre. Meg kell mutatnom, hogy ki lehet törni. Ötödikes koromban olyan osztályba kerültem, ahol megnyílt előttem a világ. Ebben szeretnék élni még nagyon sokáig.
Jáger Levente

Még több cikk

„Megfogott a világűr”

„Megfogott a világűr”

Élveztem minden pillanatot!

Élveztem minden pillanatot!