Példa az élete
A hét arca

Példa az élete

Kiskunhalasról Nagy-Szeder Lászlóné Vecsernyés Piroska kapott meghívást Budapestre, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárába, hogy legyen a Példatár sorozatuk vendége. A népi iparművész világhírű csipkevarró művészetének, utódnevelő tevékenységének, példaértékű életének bemutatása alkalmából emléklapot vehetett át a fővárosban.

 
 
 
 
 
A Publika Magyar Könyvtári Kör és a Magyar Női Unió Élet-Képes Példatára közösen szervezte a rangos rendezvényt, ahol Nagy-Szeder Lászlóné Vecsernyés Piroska által Kiskunhalas is képviselve volt. A város népi iparművésze a közművelődésben végzett kiváló munkájáért számos kitüntetésben részesült több mint 40 éves csipkevarró pályája alatt. Legutóbb – immár nyugdíjasként – Budapesten köszöntötték és adtak át számára emléklapot.

- Olyan alkotóművészeket kerestek, akik mögött több évtizedes sikeres pálya van. Először a halasi csipkét találták meg, utána engem. Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója ajánlott a szervezők figyelmébe – tudtuk meg. - A későbbiekben interjút készített velem Billédiné dr. Holló Ibolya, a Publika Magyar Könyvtári Kör elnöke. A rólam és a munkásságomról szóló beszélgetéssel sikeresen szerepeltünk és bekerültünk a Magyar Női Unió Élet-Képes Példatárába. Nagyon jólesett ez az elismerés nyugdíjasként. Az pedig különösen, hogy államtitkárok, országgyűlési képviselők, művészek és irodalmárok egyenrangú partnereként vehettem részt a programon. Felemelő érzés volt, hogy a halasi csipke aratta a legnagyobb sikert.
- A csipkevarrást nem könnyű elsajátítani, ráadásul időigényes. Mi minden kell az eredményességhez?
- Jó szem, kézügyesség, türelem. Az ember fél év alatt megtanulja a 60-féle öltésmintát, ezek megfelelő kivitelezéséhez azonban többéves gyakorlatra van szükség.
- Kimondhatja egy csipkevarró valaha – akár több évtizedes szakmai múlt után -, hogy elsajátította a csipkevarrást?  
- A gyakorlat mellett mindig lehet újat hozni. A jó pap is holtig tanul mondás itt is érvényes. Mindig lehet csiszolni, finomítani.
- Fejlesztett-e ki saját öltést?
- Előfordult, úgy hoztunk létre csipkeöltést, hogy tévesztettünk, azután jónak bizonyult és alkalmazzuk. Tudatosan a csipkeöltéseket belül variáljuk. Szorosabbra, lazábbra, jobbra, balra, le és fel lehet húzni őket. Amíg napi szinten varrtam, meg tudtam mondani, melyik csipke kinek a munkája.
- Mi volt a legnagyobb kihívás?
- Nagy csipkét varrni. Nem is mindenkinek adatott meg. Én nagyon sok szép csipkét varrtam. A koronázási palást motívumaival díszített terítőt kétszer készítettem el. Amit 1994-ben varrtam, azt II. János Pál pápának szánták ajándékba, de a látogatása halasztódott. Ezt a terítőt megvette egy műgyűjtő. Készítettem egy másikat is, amelyet Őszentsége 1996-ban meg is kapott ajándékba. Erre az alkotásomra vagyok a legbüszkébb. Az Ovális hattyút háromszor, a Julianna terítőt kétszer, a Krizantémos pávást, a kedvencemet egyszer varrtam meg.
- Szerepet vállalt az utánpótlás-nevelésben. Ma is figyelemmel kíséri a munkájukat?
- Igen. Három tanuló, fiatal jött az utóbbi időben a Csipkeházba. Tehetségesek, látok bennük a fantáziát.
- A halasi csipke határainkon túl is ismert és kedvelt. Merre népszerűsítette?
- Angliában, Belgiumban, Hollandiában, Németországban tartottam csipkevarró bemutatókat. A Csipkeházba pedig most is szeretek visszajárni. A fél életem oda köt. Feltöltődöm, ha ott vagyok.
Pál László

ÉLETÚT
Nagy-Szeder Lászlóné Vecsernyés Piroska 1948. március 13-án született Kiskunhalason. Kunfehértón járt általános iskolába, majd a helyi állami gazdaságban dolgozott. A Csipkeház 1964-ben indult csipkevarró tanfolyamát sikeresen elvégezte, így ezen a területen folytatta a munkát. Később családot alapított, 1967-ben férjhez ment, majd két gyermeke született: László és Bertalan. Egy ideig minőségi ellenőrként dolgozott Kunfehértón, a borpalackozóban. A Csipkeházba visszavárták, így 1975-től nyugdíjazásáig ott dolgozott. A Népművészeti Akadémia hároméves szakmai tanfolyamán jól megfelelt, erről 1984-ben kapott oklevelet. Családjában 1986-ban nagy tragédia történt. Meghalt a húga, akinek két kiskorú gyermekét nála helyezte el a gyámhatóság. Ekkor édesanyja is hozzá költözött, aki segített a négy gyermek nevelésében. Piroska otthoni teendői mellett a munkahelyén is helytállt. Sikeres pályáját több alkalommal is rangos elismerésekkel jutalmazta a szakma.

Még több cikk

„Megfogott a világűr”

„Megfogott a világűr”