„Megfogott a világűr”
A hét arca

„Megfogott a világűr”

Sokak számára megfoghatatlan terület a fizika, a gravitáció kutatása. Viszont aki jobban elmélyed e tudományban, az megtalálja ennek a szépségét. A Szilády-gimnázium egykori diákja, dr. Vasúth Mátyás ezen a területen ténykedik, kutat, kísérletezik, vizsgálódik, A közelmúltban a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium diákjainak adott át valamit a tudásából egy előadás keretében. Megtudtuk tőle, hogy nem túl gyakran tud eljutni Kiskunhalasra, viszont a családja, azon belül a három gyermeke ki tudja kapcsolni őt a tudomány világából.

 
 
 
- Hogy érezted magad a halasi előadáson?
- Jól éreztem magam, nagyon örülök annak, hogy ilyen nagy érdeklődést vált ki a felfedezés, és hogy ennek a részleteiről beszélhetek. A mostani előadás azért volt fontos számomra, mivel középiskolásokkal csak nagyon ritkán beszélek, és néha keresnem kellett a megfelelő szavakat és magyarázatokat, hogy a részletek mögött ne vesszen el a mondanivaló és még érthető maradjon az előadás.
- Nosztalgiával tölt el, amikor Kiskunhalasra jössz?
- Igen, mindig megnézem, hogy Sóstót elhagyva működik-e még az az esti szórakozóhely, ahová a gimnáziumi évek alatt sokat jártunk. A városban nagyon sok a változás, keresni szoktam, hogy mi történt, amióta nem jártam itthon, milyen felújítások történtek.
- Tényleg, erre milyen sűrűn volt lehetőséged?
- Ez nagyon változó. Korábban gyakrabban látogattam haza, főleg nyáron, amikor a gyerekek sokat játszhattak a családi ház nagy kertjében.Mostanában az egyéb teendők miatt erre azonban kevesebb lehetőség adódik.
- Gyermekkorodban mi szerettél volna lenni? Ebben benne volt a tudomány világa?
- Emlékszem, hogy mint valószínűleg minden kisfiú, én is édesapámra szerettem volna hasonlítani, aki elektromos szakember volt. Később, az iskolai évek alatt, amikor egyre többet olvastam ismeretterjesztő könyveket megfogott a világűr és természeti jelenségek világa.
- Magad mesélted az előadás elején, hogy a középiskola volt a fordulópont az érdeklődési köröd kialakulásában. Személyhez köthető-ez, vagy megtetszett a fizika?
- A középiskolában a reál tárgyak érdekeltek, a matekot és a fizikát szerettem. A kettő közül inkább a matekot, a maga tiszta és jól definiált szabályaival, mennyiségeivel. Ez a világ azonban nagyon sokszor a mindennapi élettől teljesen távol álló dolgokkal foglalkozik, mintha csak játszanánk, annak ellenére, hogy ennek a „játéknak” az eredményeit nagyon komolyan fel lehet használni. A fizika kicsit más, ott a matematikai formulák segítik a jelenségek pontos leírását, és ezzel mégiscsak közelebb kerülhetünk a mindennapi jelenségek megértéséhez.
- Célirányosan az ELTE volt az, ahol szerettél volna továbbtanulni?
- A középiskolai pályaválasztásnál már biztos voltam benne, hogy fizikus szeretnék lenni, ez olyan menő gondolat volt. Ezért a felvételi kérelmeket az ELTE-re, Szegedre és Debrecenbe adtam be, ahol folyt ilyen képzés. Szerencsére az első helyen megjelölt ELTE-re sikerült bejutnom, és azóta is Budapesten vagyok.
- Az egyetem után hogyan alakult a pályafutásod?
- Az egyetem után, a doktori képzés alatt, mint fiatal kutató dolgoztam az akkori Központi Fizikai Kutatóintézetben, ami 2012-ben alakult át Wigner Fizikai Kutatóközponttá. A doktori iskola elvégzése után itt folytattam,mint kutató. Azóta is itt dolgozom tudományos főmunkatársként, de a tudományos együttműködések megkövetelik a hosszabb-rövidebb külföldi utakat, konferenciákon való részvételt.

- Mikor dőlt el, hogy ez a terület lesz a tiéd?
- Az egyetem harmadik évében, a szakirány és diplomamunka-téma választásánál. Megtetszett a relativitáselmélet és a gravitáció leírásának geometriai szemlélete, ahol még nem kellett alkalmazni a kvantumelmélet módszereit. Diplomatémának az egymás körül forgó csillagok viselkedését vizsgáltam, valamint a mozgásuk során kisugárzott gravitációs hullámok jellemzőit. Ez a téma azóta is megmaradt fő kutatási területnek.
- Ez mennyire elméleti és mennyire gyakorlati terület?
- Főként elméleti, de a kollégákkal leginkább olyan területeken dolgozunk, olyan jelenségeket vizsgálunk, amelyeknek vannak gyakorlatilag megfigyelhető következményei.A kapott eredmények kísérleti ellenőrzésére igazán most, a hullámok felfedezésével nyílt lehetőség. A hullámok forrásainak jellemzőit számítógépes eljárások segítségével határozzák meg, ami az elméleti hullámforma ismeretén felül megköveteli azt is, hogy erre programokat írjunk, vagy a nemzetközi együttműködésben elfogadott eljárásokat használjunk.
- Most mivel foglalkozol?
- Továbbra is a nagy tömegű, összeolvadó kettőscsillagok vizsgálata az, ami a kutatásaimat meghatározza. Ezek a rendszerek, melyek fontos forrásai a jelenlegi megfigyeléseknek, nagyon összetettek és leírásuk is elég bonyolult. Nagyon sok kérdés merül fel a leírásuk során, sok jelenséget lehet megvizsgálni segítségükkel. Ami mindezt aktuálissá teszi, hogy ezeknek a jelenségeknek hatása van a kisugárzott gravitációs hullámokra is, és ezek közvetlenül is ellenőrizhetővé váltak a mostani felfedezéssel, ha ezek a hatások elég erősek.
- Van egy csoportod is…
- Csoportunkkal olyan kérdésekkel foglalkozunk, mint például hogyan változnak, módosulnak a gravitációs hullámok, míg a forrástól hozzánk, a Földig eljutnak, hogyan hat erre az Univerzum tágulása. Vizsgáljuk azt is, hogy a jelenlegi detektorokkal milyen távolságról lehet ezeket a forrásokat megfigyelni, és hogy milyen hatása van a pálya körtől való eltérésének és az egyes csillagok forgásának a kisugárzott hullámokra.
- Az előadásodban beszéltél arról, tavaly szeptemberben az amerikai műszer érzékelte, hogy megváltozott a tér. Ennek a változásnak a mértéke egy atommag méretének az ezred része volt. Mit jelent ez közérthetően megfogalmazva és mit lehetett ebből érzékelni az embereknek?
- Ezt az apró változást csak a jelentősen fejlesztett detektorok voltak képesek érzékelni, mi emberek nem, olyan kicsi volt ennek a hatása. A Naprendszerre vetítve ez az apró változás azt jelenti, hogy a Nap-Föld távolság 1 atom átmérőjének megfelelő távolsággal változott meg, ami a mindennapi tapasztalatokkal érzékelhetetlen. A gravitáció ezért olyan érdekes kutatási terület: a többi 3 kölcsönhatáshoz viszonyítva rendkívül gyenge, ami nagyon megnehezíti a méréseket. A gravitációs hullámok esetén ez azt jelenti, hogy nagy kihívás ezeknek az apró változásoknak a megfigyelése, másrészt a hullámok a földi detektorokig szinte torzítatlanul jutnak el, és ezért a forrásukról nagyon pontos jellemzőket közvetítenek.
- Közeli, távlati cél az Einstein-teleszkóp megépítése. Elképzelhető, hogy a Mátrába telepítik majd. Ebben a programban te is részt veszel, és mit mér majd ez a műszer?
- Az Einstein-teleszkóp a jelenlegi detektorok fejlesztett változata. A mostani műszerekkel a több éves fejlesztéseknek köszönhetően sikerült közvetlenül is megfigyelni a gravitációs hullámokat. Az Einstein-teleszkóp egy következő generációs gravitációshullám-detektor, aminek a tervek szerint jelentősen megnövelik az érzékenységét. Ennek eredményeként a mért gravitációs hullámok részletesebb megfigyelésére és elemzésére nyílik majd lehetőség, ami a hullámok forrásának pontosabb meghatározását is jelenti.
- Mi kapcsol ki igazán a tudomány világából?
- Három csodálatos gyermekünk gondoskodik erről.A családom és a velük együtt töltött idő nagyon fontos számomra, legyen az kirándulás, játék, vagy valamilyen foglalkozás.
Jáger Levente

Még több cikk

Életműdíjas doktornő

Életműdíjas doktornő

Példa az élete

Példa az élete

Élveztem minden pillanatot!

Élveztem minden pillanatot!