Miért szeretem...? - Nyári Anikó
A hét verse

Miért szeretem...? - Nyári Anikó

Ezen a héten Nyári Anikó énekes, a Halas Teátrum és a Kaméleon Társulat tagja mondja el, miért szereti az alábbi költeményt.











Pardi Anna: Szavak

 

a lényeges szavakat sohasem mertük kimondani 
azok a szavak megmentettek volna mindkettőnket 
azok a szavak úgy csillogtak 
mint a halálra szomjaztatottak előtt 
pohárban a tiszta víz 
azok a szavak kivételesek 
mint az emberi élet ünnepei 
és csak azok ismerik őket akik nagyon szeretnek 
ki tudja hová érkezünk el 
milyen romolhatatlan növényzetű földekre 
ha azokat a szavakat kimondjuk 
ki tudja hogyan oldódott volna meg 
négy keresztbetett kar két ikszű rejtvénye 
de eláztatta a márciusi eső a földeket 
november követte augusztust 
kinyíltak sorra az ősz aktatáskái 
kihulldostak belőle egymásnak címzett leveleink 
és azok a szavak egyre késtek 
egyre fogytak 
egyre koptak 
kikoptunk egymásból mi is 
de néha a legzajosabb társaságban is 
mintha szólni akarnék valakihez aki nincs jelen 
megremeg a szám

- Rengeteg kedvencem van. Szeretem a verseket. Számomra  a kedvenc vers életszakasz, hangulat, pillanat kérdése. Pardi Anna ma élő költőnő. Mindig is szívesen olvastam kortárs verseket, őt egy irodalmi oldalon olvastam nem olyan rég.

Talán azért áll hozzám közel ez a vers, mert arról ír, amit az emberek gyakran éreznek felnőtt korukra. Elveszítenek embereket, akik fontosak voltak számukra, megint máskor egyszerűen nem mernek őszinték lenni egymással, vagy olykor ki tudja miért, képtelenek kimondani bizonyos szavakat. Aztán eljön a pillanat, amikor már többé nem lehet...

A költemény olvasásakor az hatott rám, ahogyan leírja az emberi jellem tétovaságát ebben a kérdésben. Rámutat, mennyire félünk kitárulkozni még azoknak is, akiket szeretünk. Érzékelteti, mennyire szükségünk van szavakra, pedig velük megajándékozhatjuk egymást életünk fontos pillanataiban, mikor boldogtalanok vagyunk, vagy éppen nagyon boldogok.

Azért választottam most ezt a verset, azért szerettem volna megmutatni, mert azt gondolom, elmondja, hogy az ember hajlamos azt hinni, örökké él... Ugyanakkor hajlik arra, hogy nem mondja ki  azoknak, akik a legközelebb állnak hozzá a valódi gondolatait, érzéseit. Azt hiszi, lesz még rá alkalom. Van úgy, hogy egy mondat, vagy akár egyetlen szó megváltoztat mindent, abban a  fontos pillanatban, ami többé talán soha nem tér vissza. Azt gondolom, meg kell tanulnunk odaadni a legfontosabb szavakat a nekünk legfontosabbaknak, és nem félni ettől. 

Bízva abban, hogy mások is szívesen olvasták a verset, szeretettel ajánlom Pardi Anna  költeményeit.

Pál László rovata