„Kész a mű” – zárul a szennyvíz program
Gazdaság

„Kész a mű” – zárul a szennyvíz program

Lezárul Halas történetének eddigi legnagyobb beruházása, a 4,2 milliárdos szennyvízcsatorna program. Ennek keretében új alapokra helyezték a szennyvízkezelést, kiépítettek a város területén mintegy 50 kilométernyi csatornaszakaszt és 5 új átemelőt, valamint teljesen megújult a szennyvíztisztító telep.

 
A napi 4290 köbméternyi szennyvizet befogadni képes óriási medencében biológiai tisztítás folyik, vagyis baktériumok tisztítják a szennylét. Amit a folyamat közben levegőztetnek és kevernek. Az ülepítés után a tisztított víz kikerül a természetbe, a megmaradó szárított iszap egyelőre egy tárolóba került. A felhasználásáról később hoznak majd döntést.

szennyes 01

A program zárásaként a térség politikusai, a képviselőtestület tagjai és a beruházás közreműködői március 7-én bejárást tartottak a megújult objektumban.

Óriási dolog ez a város életében, egy sok éve tartó folyamat zárul le – nyilatkozta Gyovai István Kiskunhalas polgármestere. Mint mondta a szennyvízkezelés kérdése egy évtizeddel ezelőtt került először napirendre – még Várnai László korábbi polgármester indította el- , vagyis több önkormányzati cikluson átívelt az előkészítés. A sok tervező, szervező munkát sikeres pályázat követte, majd jött a megvalósítás, melyből helyi vállalkozók is kivették részüket, sok embernek munkát biztosítva.

szennyes 02

Halas területe a beruházásnak köszönhetően most már szinte száz százalékosan csatornázott lesz. Több mint 3 ezer új lakossági rákötéssel számolnak. A beruházás egyik óriási előnye, hogy ez által tisztulni fog a környezet, és a város alatti elzsírosodott talaj – mondta Bányai Gábor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke – miután megtekintette a mai kor követelményeinek megfelelő szennyvízkezelő telepet és gratulált a program megvalósításához. Hozzáfűzte, hogy Halas még épp időben lépett és fogott bele a monumentális beruházásba ugyanis Európai Uniós támogatást nagyobb városok valószínűleg már nem kaphatnak csak 2000 főnél kisebb települések.

szennyes 03

Lukács László országgyűlési képviselő szerint öröm, hogy megvalósult a program, ám el kell kezdeni továbbgondolni. Mint mondta a sok tisztított víz jelenleg az Alsószállási csatornán elfolyik a Tiszába, ám erre itt helyben is szükség lenne. Úgy véli meg kellene keresni a kezelőből kikerülő víz helyben tartásának lehetőségét, például záportározók formájában.

szennyes 04

A tervező és próbaüzem vezető cég, az UTB Envirotec Zrt. technológiai igazgatója, Taxner György tájékoztatása szerint a szennyvíztisztító telep a próbaüzem során kiállta a próbát. Jók a mért értékek, a vártnak megfelelően teljesít a telep és több évtizedig szolgálhatja a várost, igaz lesznek eszközök, amiket időnként cserélni kell. A jelenlegi hazai és uniós elvárásoknak megfelel a beszerelt technológia.

szennyes 05

A szennyvíztisztítót a Kiskunsági Víziközmű Kft. üzemelteti. Takó Gábor főmérnök tájékoztatása szerint a cég és dolgozói felkészültek erre a feladatra és készen állnak arra, hogy megtisztítsák a városból beérkező szennyvizet. Most vannak a műszaki átadás-átvételek és elkészültek a műszakbeosztások.

szennyes 06

A zárórendezvény a városháza tanácstermében ért véget. Itt Nagy-Apáti Ivett a program kommunikációs vezetője köszöntötte az érdeklődőket és ismertette, hogy mi minden valósult meg az évek folyamán. A szakemberek beszámoltak a beruházás folyamatáról, a szennyvíztisztító telep technológiájáról. A megyei közgyűlés elnöke üdvözölte a beruházást, a polgármester pedig köszönetét fejezte ki minden közreműködőnek és a lakosságnak a türelméért.

A Kiskunhalas város szennyvíztisztításának és csatornázásának fejlesztése elnevezésű projekt a csatornahálózat második ütemének kiépítését és a szennyvíztisztító telep korszerűsítését tartalmazza. A beruházás 4,2 milliárd forint + áfa összegű. A saját erő és a lakossági hozzájárulások mellett az Európai Unió révén és a Kohéziós Alap társfinanszírozásában 3.4 milliárd forint támogatás kedvezményezettje Kiskunhalas Város Önkormányzata. A program az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg.

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=1264|limitstart=0|limitcount=0}