Bizonyságlevelek az adósságátvállalásról
Gazdaság

Bizonyságlevelek az adósságátvállalásról

Bányai Gábor, országgyűlési képviselő adta át a környező települések vezetőinek az önkormányzatok adósságának állami átvállalásáról szóló Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával ellátott Bizonyságlevelet. Mint ismeretes, Kiskunhalas 4 milliárd 121 millió 520 ezer forint adósságtehertől szabadult meg, amely évek óta veszélyeztette a város normális működését.

Az állam átvállalta valamennyi magyar önkormányzat teljes adósságát, összességében 1200 milliárd forintot, ezzel új lehetőséget biztosítva valamennyi településnek. A kormány álláspontja szerint két ok miatt keletkeztek az önkormányzati adósságok. Vagy azért, mert az állam kevés pénzt biztosított a közszolgáltatások működtetéséhez, az ott lakók életminőségének javításához, és ezért működési hitelt halmozott fel egy közösség, vagy, mert a polgárok egymással, valamint a települési vezetőkkel összefogva szerettek volna életükön változtatni, és ezért fejlesztéseket hajtottak végre.

A kormányzati álláspont szerint mindkét cél támogatást érdemel. Sőt az állam belátta, a mindenkori kormánynak fontos szerepe volt a települések eladósodásában azzal, hogy számos feladatot – a közszolgáltatások, a közösségi közlekedés, a köznevelés, az egészségügy területén – az önkormányzatok kénytelenek voltak saját költségvetésükből finanszírozni.

adossagos 05

Bányai Gábor elmondta, hogy az országos program keretében, nem csak az adósságkonszolidáció alá esők váltak kedvezményezetté, hanem azon települések is, amelyek takarékosabb gazdálkodásukkal nem cipeltek elviselhetetlen adósságot a hátukon és esetükben nem volt mitől megszabadulni. „A nyomasztó adósságteherből kilépve, a helyi és közösségi létesítmények fejlesztéseire koncentrálhat az a térségi 17 település, amelyek megkapták a Bizonyságlevelet. Akik bosszankodtak, hogy szoros költségvetési gyakorlatuk „hátránnyá” vált, azokra is gondolt a kormány, mert ugyan nem estek a törvény hatálya alá, de több lépcsőben még is pluszforráshoz jutnak, amely újabb infrastruktúrafejlesztéshez jelenthet önerőt. A fejlesztési támogatásban részesülők, finanszírozási mértéke az adott település lélekszámával arányosan lesz meghatározva. Mélykút például több mint 170 milliós összeghez jut hamarosan, a kisebb lélekszámú Harkakötöny pedig első körben 10 milliós fejlesztési támogatást kap” – mondta Bányai Gábor.

Bányai Gábor az összejövetelen röviden ismertette a következő 2014-2020-as időszak fejlesztési lehetőségeit, irányelveit. Arra bíztatta az önkormányzatok polgármestereit, hogy minél szélesebb körben éljenek a lehetőséggel a források lehívásában, amelyek az önkormányzatok rendelkezésére állnak majd, bátorítsák a településen működő vállalkozásokat.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=1292|limitstart=0|limitcount=0}