Sokszínű turizmus Bács-Kiskun megyében (videó)
Gazdaság

Sokszínű turizmus Bács-Kiskun megyében (videó)

A gazdasági válság utáni éveket követően talán a tavalyi év volt az, ami már némi fellendülést mutat, és ez okot adhat az óvatos derűre, turizmus- vendéglátás terén. Nőtt a vendégéjszakák száma, többet költöttek turisták idehaza, és nőtt az igényes vendég és szállásadó helyek száma is. Most nem szabad hátradőlni, sőt- az igazi munka csak most kezdődik, - vallják a turizmus területén dolgozó szakemberek.

A konferenciát Bányai Gábor, országgyűlési képviselő, a Bács- Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy nagy szükség van a megyei összefogásra, a TDM irodákra, a szakemberek képzésére, hisz a célunk az, hogy ne egy napos úti cél legyen megyénk, hanem minél több vendégéjszakára érkezzenek hozzánk a látogatók. Ehhez attrakciókra van szükség, fejleszteni kell a felmerülő igények szerint a lovas és a vallási turizmust.

Fel kell ismerni az egészség turizmusban rejlő tartalékokat, valamint az örökség és kulturális turizmus területén is van hova fejlődnünk. Fodor Olivér – osztályvezető a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztika és Vendéglátóipari Főosztály képviseletében rávilágított azokra a szakmai célokra, amelyek megoldásra várnak a következő években. Ilyen például az, hogy Magyarország bekerüljön a világ első 30 országa közé, hosszabb tartózkodásra, több költésre bírják az idelátgatókat, fejlesszék a turisztikai termékeket, olyan új piacok felé nyissanak, mint Kína, Korea, vagy épp Törökország.

turisz01

A következő hét év kulcsszavai: GINOP, VEKOP, TOP, VP- emelte ki a már létező és várható pályázati lehetőségeket Moiskó Csilla településfejlesztési referens. Ezek nyújthatnak segítséget a fejlesztési tervek megvalósításához. TDM lépésről- lépére. Ez volt a címe Berta Zsolt szakmai előadásának. A mórahalmi Móra- Tourist Nonprofit Kft. ügyvezetője felvázolta, hogy cégük sikere is az összefogásban rejlik. Jelenleg 11 önkormányzat és számos cég látta szükségességét, hogy egy TDM alá tartozzon. A mórahalmi feladatok azonban sokrétűek: a gyógyfürdő üzemeltetésén kívül, a tourinform iroda működtetésén át számos kötelezően vállalt feladatot kell nap, mint nap megoldaniuk. Ezek a feladatok, azonban a mindennapok sikerét is rejtik. Az erdei iskola, a borház és a kenyérváró (helyi termékeket, minőségi termékeket árusító üzlet) vagy épp említhetnénk a kulcsos házat, a vízi bivalygulyát vagy a sportközpontot, mind látogatott és népszerű célpontok a látogatók körében. És ezekkel a turisztikai attrakciókkal még nincs vége a sornak. A városnéző kisvonat az előttünk álló hosszúhétvégén áll forgalomba, a fröccsjárat a borházhoz, a gasztrojárat a réteseshez, a kalandjárat, pedig a bivalyokhoz kalauzolja el a turistákat.

A Monori Pincefaluban is megfigyelhető ez az összefogás. A civilek (borrendek és baráti társaságok) egy emberként jutottak arra, hogy ki kell használni a közel 1000 pincével rendelkező hely nagyszerű adottságait. Évszakonkénti fesztiválok, vendégváró pincék, díjnyertes borok várják az ide utazókat. Papp Zsófia a Pannon Egyetem adjunktusa a zarándok utakhoz köthető fejlesztésekre, és az ide kacsolható szolgáltatásokra világított rá. Beszédében többek között a csíksomlyói búcsút említette. Ott belátták a szakemberek, hogy nem csak az évente egyszer megrendezésre kerülő búcsú alkalmával lehet a tömegeket megszólítani, hanem családi csomagokkal, vezető és egyéb képzésekkel, az igényekre épülő programsorral, állandó látogatottságot biztosítanak a helynek. Szinte minden hónapban más és más attrakció várja az érkezőket.

turiszt02

Akár zarándokút célpontja is lehet a Bugaci Aranymonostor. Az ásatások során feltárásra került kincsek, ékszerek, házak és egy hatalmas bazilika maradványai újra értelmeztetik velünk az Árpád kort- tudtuk meg Rosta Szabolcs igazgatótól, aki ez a páratlan ritkaság régészeti kutatását vezeti. Szent Péter ereklyetartója például európai szinten is szenzációnak minősíthető. A leletről készült röntgen majd CT felvételen olyan apró részletek is feltárásra kerültek, amely még értékesebbé teszik a darabot.

A közeljövő terveiben a teljes rekonstrukció mellett a Kecskemét- Bugac- Kiskunmajsa vasútvonal újra üzemelése is szerepel. A konferencián szó esett még Szigetvár város fürdőjének gyógyhellyé való minősítéséről is. Arról, hogy a sikert több éves előkészítő munka előzte meg, s hogy a számos turistát vonzó gyógyhelynek milyen kritériumoknak, elvárásoknak kell megfelelni. Nemcsak a pályázat során, hanem ezután mindig, folyamatosan kell a magas színvonalat produkálni.

A Sóstó Csárdában tartott konferenciát kötetlen beszélgetés, szakmai információ csere zárta.

Szöveg: Vadkerti Mónika
Fotó: Pozsgai Ákos