Áramtermelésre fogják a napot
Gazdaság

Áramtermelésre fogják a napot

Most még nyulak szaladgálnak és gólyák sétálnak a szennyvíztisztító telep mögötti legelőn. Ám ezen a területen hamarosan megkezdődik a halasi naperőmű kialakítása. Jelenleg folynak a tervezési munkák, és a közbeszerzési eljárás. A napokban pedig bejárást tartottak a területen. Egy közeli trafónál fogják a napsugarakból nyert áramot betáplálni a hálózatba. Várhatóan még a nyáron elkészül a térségben egyedülálló komplexum.

Fülöp Róbert alpolgármester a június végi képviselő-testületi ülésen jelentette be a hírt, hogy a város még az önerőre is segítséget kap. Az Európai Unió Önerő Alapjától érkezik 50,6 millió támogatás. Az alpolgármester hangsúlyozta: ez örvendetes dolog, hiszen nem jár minden pályázathoz automatikusan ilyen segítség, de a halasi pályázatot és célt alkalmasnak találták a támogatásra.

Egy másik beruházásra is szeretne segítséget kapni a város. Ez pedig a gyógyfürdő-fejlesztés. A strand vendégei igen kedvelik a jótékony hatású halasi vizet, ám sok éve már mindig hozzáfűzik, hogy véleményük szerint nincsenek kihasználva a lehetőségek. A térségbe várható uniós források reményt adnak a fürdő fejlesztésre. Ehhez az önkormányzat már megtette az első lépéseket, és a képviselő-testület is szorgalmazza a beruházást.

Az alpolgármester szerint jó úton halad a város, és bízik benne, hogy megmarad ez a lendület, ami Halas fejlődését, munkahelyek teremtését, a turizmus megerősödését, és a lakosság életminőségének javítását hozhatja.

Szöveg-fotó: Fehér Erika