„Megmozdult a világ”
Gazdaság

„Megmozdult a világ”

Halason is érzékelik az építőipar hatalmas arányú idei növekedését: a válság óta először fordul elő, hogy a bőség zavarában „szenvednek” a helyi építőipari cégek.

 
Miközben az országban csaknem 30 százalékkal(!) nőtt az ágazat teljesítménye a tavalyihoz képest, Halason is telve vannak munkával a kivitelezők.

Sokszázalékos ugrás
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint az év első felében 29 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye a tavalyi év azonos időszakához képest. A szakértők ezt az ugrást az állami, ezen belül főleg az infrastruktúra-beruházásoknak (út-, vasút-, híd- és közműépítések) tulajdonítják. A lakáspiacon (vagyis a lakossági célú építőipari termelésben) még nem történt fordulat.

Bőséggel jönnek a megrendelések
Közvetlenül érzékelik az ágazati konjunktúrát a helyi építőipari cégek is. Az elsősorban könnyűfém-szerkezetes, ipari épületeket, létesítményeket, csarnokokat tervező és kivitelező (illetve az ezekben alkalmazott elemeket gyártó) Térváz Kft.-ben például évek óta először kénytelen visszautasítani megrendelést. – A teljes kapacitásunk lekötött, mert sokkal több megkeresést kaptunk, mint korábban. Határozottan érezni a kibontakozást, de nemcsak a mi ágazatunkban, hanem a többiben is, igaz, mi is vállalunk magán- és középület-tervezést is – mondja az ügyvezető. Tóth Ferenc vállalkozása az említett ipari létesítmények mellett jelenleg egy kétlakásos luxus lakóház és egy postaépület-felújításban is dolgozik. – A válság óta nem volt olyan, hogy nemet kellett mondanunk egy-egy, főként kisebb megrendelésre, mert volt, amit már nem tudtunk bevállalni – tette hozzá Tóth Ferenc.

„Sosem látott volumen”
Ötven és 30 százalékos növekedést könyvel el az idei év első felében a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest a Merkbau Kft. A magasépítésben ma már a megye egyik legnagyobbjának számító halasi cég ezeket a számokat a kivitelezés és az építőanyag-kereskedelem terén produkálja.

– Minden tekintetben előrébb vagyunk, mint tavaly ilyenkor, sőt, ősz közepéig „ki is van” az évünk: nem biztos, hogy szükségünk lenne újabb megrendelésre… – érzékelteti a vállalat helyzetét Merényi Jakab. A cég a kivitelezésben 48, a kereskedelmi ágazatában 30 százalékkal teljesített többet júliusig, mint 2013-ban, ami – Merényi megfogalmazása szerint – világosan mutatja, hogy „már mozdul a világ”.

– Tavaly is volt némi növekedésünk a kereskedésben, de az elsősorban a saját kivitelezési munkáink miatt. Idén már a tőlünk független beruházók, kivitelezők is többet vásárolnak, ami kifejezetten jót jelent. A Merkbau nemcsak ebben, hanem egyes megrendeléseiben is túlhaladja idén az eddigi – több évtizedes – történetét. Részletek említése nélkül Merényi Jakab elmondta, hogy például a győri Audi-gyárnál „soha eddig nem látott” méretű kivitelezésre készülnek. Emellett a halasi és a megyeszékhelyi volumenű szegedi után Kecskeméten is telephelyet nyitnak. A halasi bővítése mellett ez utóbbi több százmilliós saját beruházás lesz.
Kép- szöveg: Kohout Zoltán