Nem kérnek több esőt a gazdák
Gazdaság

Nem kérnek több esőt a gazdák

Túl sok volt az eső – mondják a gazdák az elmúlt hetek csapadékos időjárására. A piaci árusok egytől-egyig panaszkodnak a termés minőségére, de az is gondot okoz, hogy a raktározást sem bírja a sok esőt kapott termés.

 
Az őstermelők azt mondják, hogy mentsék a helyzetet, próbálnak minél hamarabb túladni az árujukon. A minőség ráadásul az értékesítési árakat is befolyásolja. A termelők tájékoztatása szerint többek között a szőlőtermés sem olyan lesz, mint amilyennek azt előzetesen várták.
 
Van, aki azt mondja 60, de még az is lehet, hogy 80 százalékos lesz a kára. Ráadásul az éhes seregélyekkel is meg kell küzdeniük az ültetvényeken. Van, aki próbálja a jó oldalát is nézni a sok esőnek, azt, hogy így legalább nem kellett locsolni, bár amit ezen megspóroltak az elment a növényvédelmi költségekre.
 
termel02
 
Az előre tervezettnél sokkal gyakrabban kellett permetezni a növényeket a megjelenő gombabetegségek miatt. A háziasszonyok a burgonyából, hagymából nagyobb mennyiségeket szoktak vásárolni, de valószínűleg most elmaradnak az ilyen bespájzolások, mert a zöldségféléknél is félő, hogy nem bírnák jól a hosszabb tárolást.
 
Szöveg-fotó: Fehér Erika