Már készülnek a szüretre
Gazdaság

Már készülnek a szüretre

Elsőként a cserszegit fogják szedni. Érik a szőlő a halasi hegyközség területén. Ha az időjárás is engedi, akkor körülbelül két hét múlva, szeptember elején kezdődhet a szüret.

 
Úgy tűnik, hogy a gondozott parcellákon jó lesz a szőlőtermés – nyilatkozta a Halasmédiának Szőke Sándor a Halasi Hegyközség elnöke.

A mennyiség és a minőség is megfelelő, ám ennek kemény ára van. A gazdák szinte be sem fejezték az egyik permetezést, már kezdhették a következőt, így idén drasztikusan magas kiadást jelentett a növényvédelem. Volt, aki tízszer is kénytelen volt permetezni. Ráadásul a permetszerek is drágultak.

Azt még nem tudni, hogy idén lesz-e nyereség a szőlőn. Az árak még alakulóban vannak. Így egyelőre csak találgatni tudnak a gazdák. A helyzetet nehezíti, hogy a pincékben még nagy borkészletek vannak. Ennek okát a sok olcsón forgalmazott külföldi nedűben látják a szőlészek és borászok. A probléma rendezéséhez kormányzati segítséget remélnek a hazai szőlőágazat résztvevői. Az idő sürget, ezért úgy tudni, hogy akár heteken belül megszülethet a döntés, ami segíthetné a helyi borokat.

Fehér Erika