Lezárult a projekt
Gazdaság

Lezárult a projekt

Mint arról már korábban hírt adtunk, 19 hónappal ezelőtt a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola az Új Széchenyi Terv keretében kezdett hozzá egy TÁMOP-2.2.5.B-12/1 jelű projekthez. A projekt az Európai Szociális Alap társfinanszírozásából 12 994 999 forint összeggel segítette azokat az innovációkat, szakmai fejlesztéseket, amelyeknek eredményeként rövidebb képzési idő mellett versenyképes, értékes, emelt szintű szaktudással léphetnek majd ki a Tekóban végzett fiatalok a munka világába, vagy választhatják a felsőoktatást.

 
„A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola 100. tanéve a megújuló szakképzés jegyében” projektnévvel az intézmény jelezni kívánta azt, hogy a régi elvű, a munkaerőpiaci igényekhez kevéssé alkalmazkodó, hosszú képzési idejű szakképzéseivel szakít, és az új magyar szakképzési rendszer alapján versenyképes szakképesítés-kínálattal lép elő a város, a régió derék, szorgalmas fiataljai számára.

A megújulás előkészületei 2013 februárjában indultak el. Az intézmény az informatika, a mezőgazdaság és a közgazdaság területén is három új szakma alapdokumentációját készítette el. Az új szakközépiskolai rendszerben a tanulók már a tanulmányaik első négy évében is szakmai képzésben részesülnek.
 
A negyedik év végén az érettségi bizonyítvány mellett egy szakképesítés birtokosai is lehetek, amellyel akár munkát vállalhatnak, vagy még egy évvel meghosszabbítva a középiskolai tanulmányaikat emelt szintű szakmához juthatnak. Az emelt szintű szakma a magyar szakképzési rendben az a legmagasabb szint, amit középiskola kínálhat. Az ennél magasabb szakmaszint már csak a felsőoktatásban érhető el. Ebből következik az is, ha az emelt szintű szakma birtokában később a tanuló mégis a felsőoktatás mellett dönt, a felvételihez többletpontot kaphat és a középiskolában tanultakat az egyetem elismeri, beszámítja.
tekótámopbe
Ennek eredményeként indulhatott mindhárom területen három osztályban a 2013-as tanév, amelynek befejezésével most a projekt eddigi tapasztalatai kiértékelésre kerülnek. Jó értékmérője a programnak máris az, hogy a hamarosan induló új tanévre is maximális osztálylétszámokkal készülhet az iskola.

Az innovációs folyamat zárórendezvényére 2014. augusztus 29-én kerül sor az intézményben, ahol a projekt megvalósítói beszámolnak az elvégzett munkáról. Tervek szerint itt kerül bemutatásra egy komplex tájékoztató kiadvány is, amely e hosszú szakmai munka leírását, elemzését tartalmazza.

Egy izgalmas, sok szakmai kihívással teli tervezőmunka időszaka fejeződik be. A közel két év alatt kiépült széles szakmai alap szolgálhatja az intézménynek a versenyképes, minőségi szakképzés hosszú távú fenntartására megfogalmazott törekvéseit.