Gazda adminisztráció
Gazdaság

Gazda adminisztráció

Adminisztrációs munkák várnak a gazdákra. Elérkezett az év végi adatszolgáltatások ideje. A falugazdászok azt kérik, mindenki tartsa be a határidőket. Fontos tudnivaló, hogy le kell cserélni a régi őstermelői igazolványokat.

 
A zöld színű dokumentumok már csak az év végéig érvényesek. Nem unatkoznak a falugazdászok, elérkezett az év végi hajrá, itt az adatszolgáltatások és az őstermelői igazolványok megújításának ideje.
 
A régi zöld színű igazolványt december 31-ig lehet csak használni. Ezek cseréje most a legfőbb teendő- kaptuk a tájékoztatást Csanádi Lajostól az Agrárkamara megyei alelnökétől. Az igazolványok cseréje azért fontos a termelőknek, főként a főállású gazdálkodóknak, hogy január elsejétől is megmaradjon a jogfolytonosság.
 
A gazdálkodási napló és a permetezési napló adatszolgáltatási határideje november 30, így ezekkel is igyekeznie kell a gazdáknak, de ne feledkezzenek meg a nitrát adatszolgáltatásról sem – hívja fel a figyelmet Soltész Gergely falugazdász. Halason és térségében a régiek mellett új nitrát érzékeny területeket jelöltek ki.
 
Az új területekről most még nem kell adatokat szolgáltatni. Az ország közel 70 százaléka nitrát érzékeny területbe van sorolva. Az adatokra és az intézkedésekre a vizek védelmében van szükség. További információk a falugazdászoktól kérhetők, illetve a www.nak.hu oldalon találhatók.
Fehér Erika