Viszik a fenyőket
Gazdaság

Viszik a fenyőket

Egyre több fenyőfának lesz gazdája. Másfél héttel karácsony előtt már egyre élénkebb az érdeklődés a fenyőfaárusoknál. Halas több pontján is folyik a fák értékesítése. A vevők több szempont szerint válogatnak. Az elsődleges szempont az ár, de figyelnek a fa formásságára, küllemére is.

 
Az árak a tavalyihoz hasonlóak, nagyobb áremelést egyik kereskedő sem vállalt be. Fenyőkből Halason jelenleg igen széles a kínálat. Fajtából és méretből is sokféle akad, így mindenki a lakása méretéhez és anyagi lehetőségeihez képest tud vásárolni. Ilyen szempontok szerint állították össze a kínálatot a kereskedők is, van olcsóbb kicsi, közepes és drága, nagy fa is.
 
favas02

Minden fajtának megvan a maga előnye, van, amelyiket az illata, van, amelyiket a tartóssága miatt kedvelnek. Az utóbbi évek egyik slágere a nordmann fenyő. Ez igen lassan nő, ezért is drágább, mint a többi, viszont nagyon formássá fejlődik és akár húsvétig sem hullajtja le a leveleit.

Az árusok azt tanácsolják, tegyék egy vödör vízbe a fenyőket, és permetezzék őket vízzel, hogy minél később száradjanak ki. A vásárlásnál célszerű a fát a tönkjével a földhöz ütni, így le lehet ellenőrizni, hogy potyognak-e már a levelei.

Szöveg-fotó: Fehér Erika