Újabb sikeres program zárult a mélykúti könyvtárban
Gazdaság

Újabb sikeres program zárult a mélykúti könyvtárban

Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programjának támogatási rendszeréhez benyújtott „Mélykút Város Tudásdepó Expressz programja II.” című, TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2012-0058 azonosító számú pályázat útján 18.821.000 Ft európai uniós forrásból valósult meg a fejlesztési program, 100%-os támogatási intenzitással.

Az óvodás foglalkozások során a versek, a verses mesék úgy kerültek feldolgozásra, hogy azok elősegítsék a memória, a logikus gondolkodás, a szövegértés fejlődését. A jó és kellemes hangulatú alkalmak, az alkalmazott módszerek segítségével a szakemberek elérték a célt: a gyermekek kimeneti tesztjének eredménye 100%-os lett, azaz mindenki meg tudta oldani a feladatot, emlékezett az elhangzottakra.

A pályázati célban megjelölt digitális katalógus építése január végén befejeződött, azonban a további adatfeltöltés pályázaton kívül is folytatódik majd. Vörös László mélykúti születésű irodalmár Fenyő Miksa Könyvtárnak adományozott, értékes és különleges művekkel rendelkező könyvtárának digitális katalogizálása befejeződött. A projekt eredményeképpen az óvodás, iskolás gyermekek mellett azok szülei és nagyszülei is tanúi lehettek annak a fejlődési folyamatnak, amely számukra is örömet okozott, a gyerekeknek pedig az iskolakezdés, illetve az iskolai feladatok könnyebb megoldását tette lehetővé. A kisiskolás csoportok az „Év múlik, évet ér” címet viselő program keretében az ünnepköröket dolgozták fel a drámapedagógia eszközeivel, előadásaikat bemutatták a városi rendezvények keretében.

A felsőfokú tanulmányokat folytatók számára elérhetővé váltak olyan szakdolgozatok, diplomadolgozatok anyagai, amelyek segítik munkájukat. Mindezek mellett hetente, klubfoglalkozás-szerű formában valósultak meg az érettségivel nem rendelkező fiatal felnőttek számára megtartott szövegértést fejlesztő informális tanulási alkalmak. A projektben résztvevő gyermekek és felnőttek körében tapasztalhatóan nőtt az olvasási kedv, a könyv- és könyvtárhasználat előtérbe került, s ez nagyon fontos a sikeres olvasóvá válás folyamatában.

A résztvevőknek számos sikerélményük volt a foglalkozássorozat ideje alatt: a kisiskolások megmutathatták magukat a városi ünnepségek, városnap keretében, így a Mélykút lakói is figyelemmel kísérhették, mennyit fejlődtek ez idő alatt. A felnőttek pedig az elkészülő filmen, számítógépes bemutatóban, és a nyomtatott kiadványban láthatják munkájuk eredményét. A települési összefogással megvalósuló program 18 hónapon keresztül kínált kiscsoportos foglalkozásokat, klubszerű közösségi formákat több korosztálynak, de emellett a pályázat forrást biztosított a könyvtár szolgáltatásfejlesztésére is.

A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósulhatott meg, és segítségével Mélykút Város Önkormányzata hozzájárulhatott a városban a lakosság digitális kompetenciáinak fejlesztéséhez, a digitális írástudatlanság felszámolásához és az egyenlő esélyű hozzáférés elősegítéséhez.
(X)

logos