(►) Kedvezményes gyermekebédek
Gazdaság

(►) Kedvezményes gyermekebédek

Napi 65 bölcsődés, 760 óvodás és 1650 iskoláskorú gyermek étkezik Halason a Költségvetési Intézmények Gazdasági Szervezetéhez tartozó két konyháról. A nehéz helyzetben élők kedvezményesen jutnak ebédhez.


Fél áron étkezhetnek a három vagy több gyermekes családban élők, illetve a tartósan beteg gyermeket nevelők is a térítési díj 50 százalékát fizetik. 100 százalékos támogatásban, vagyis ingyenes étkezésben azok részesülhetnek, akiknek gyermekvédelmi határozatuk van. Jelenleg a bölcsődés gyerekek közel 20 százaléka részesül kedvezményben.
A KIGSZ konyháiról ebédet kapó óvodásoknak pedig a fele. Az iskolásoknál még nagyobb az arány, mintegy 60 százalékuk ebédel kedvezményesen – tudtuk meg Csendes Ildikótól a KIGSZ vezetőjétől. Kormányzati törekvések szerint az eddiginél több pénz jut majd erre a célra, így több gyerek kaphat ingyen ételt. A jómódúaknak azonban a jövőben is fizetniük kell. A kormány ígéretei szerint 2016-től már a bölcsődés és óvodás gyerekek kétharmadára kiterjed az ingyenesség.
Fehér Erika
Fotó: Pozsgai Ákos (illusztráció)
{facebookpopup}