Változik a szociális rendszer
Gazdaság

Változik a szociális rendszer

Jelentősen megváltozik a szociális ellátások rendszere. Március elsejétől lépnek életbe az újdonságok. Az állam és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatai élesen elkülönülnek. A tudnivalókról közleményt adott ki a járási hivatal.

Elkezdődött a szociális rendszer megújítása – A szociális támogatások egy része új helyen igényelhető

A szociális ellátások rendszere 2015. március 1-jétől jelentős mértékben átalakul. Az állam és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatai élesen elválasztásra kerülnek. A rendszeres szociális segély helyébe lépő egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, valamint a foglalkozást helyettesítő támogatás 2015. március 1-jétől a Kiskunhalasi Járási Hivatalnál intézhető.

A Járási Hivatal által nyújtott szociális támogatások az alábbiak:

- aktív korúak ellátása: foglalkoztatást helyettesítő támogatás, illetve egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás,

- időskorúak járadéka,

- ápolási díj (alapösszegű, emelt összegű és kiemelt ápolási díj),

- közgyógyellátás (alanyi és normatív formák),

- egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság.

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a 2015. március 5-ig esedékes kifizetéseket még a települési önkormányzatok fogják folyósítani. A 2015. március hónapra járó – április 5-ig esedékes – támogatási összegek utalásáról már a megyei kormányhivatalok, illetve a járási hivatalok gondoskodnak majd. E támogatási összegek az ügyfelek döntése alapján bankszámlára, vagy lakcímre kerülnek kiutalásra, a támogatások készpénzben történő kifizetésére nincs lehetőség!

A Kiskunhalasi Járásban az aktív korúak ellátásával kapcsolatos támogatások, így a foglalkoztatást helyettesítő, illetve az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás elsősorban a Kiskunhalasi Járási Munkaügyi Kirendeltségen (Kiskunhalas, Szent Imre u. 12.) hétfőtől csütörtökig,továbbá a hét minden napján a Kormányablakban (Kiskunhalas, Szilády Áron u. 19.),valamint a Járási Hivatal illetékességi területéhez tartozó településeken az előre meghatározott és meghirdetett időpontokban az ügysegédeknél – a települések polgármesteri hivatalaiban – intézhető.

 

dr. Tallós Bálint

hivatalvezető

Kiskunhalasi Járási Hivatal