Hamarosan megújul a kisszállási körforgalom
Gazdaság

Hamarosan megújul a kisszállási körforgalom

Több mint 88 millió eurós eutámogatással korszerűsítik az Alföld déli részén az 55-ös főutat, a burkolatot erősítik meg 85 kilométer hosszan. Hogy ne csak az autósok örülhessenek, 70 kilométernyi bicikliutat is építenek Szeged és Baja között.


Hamarosan megkezdődik az 53-as és 55-ös főutakat körforgalmú csomópontjának felújítása is. Az Európai Bizottság szerint a fejlesztéssel javul az autósok biztonsága, a menetidő és a helyi gazdaságot is segítik. A fejlesztést az összértéke 85 százalékával támogatja az EU, a mintegy 85 kilométeren megvalósuló beruházás a burkolat megerősítését, a forgalombiztonság és a kapacitások növelését eredményezik. Még több térség elérhetősége javul, csökkennek az utazási idők, nő a szakaszok kapacitása, emelkedik az autós és az autóbuszos közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala. A burkolathibák okozta baleseti kockázat megszüntetése mellett az útfejlesztések csökkentik a közutak üzemeltetési költségeit is.

fout02

– Az 55-ös számú főúton az elmúlt években a társaság folyamatosan elvégezte a szükséges üzemeltetési és fenntartási feladatokat – közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője –, többek között a kátyúzást, a felhízott padkák nyesését, a nyomvályúk marását. A munkálatok évente több millió forintos kiadást jelentettek cégünk számára. 2008-ban a 2,5 és 4,5 kilométer között 2 kilométeren burkolat-felújítást is végeztünk mintegy bruttó 151 millió forint értékben. A végleges megoldást azonban a burkolat felújítása jelentheti. A szóvivő hozzátette: az 55-ös főúton nincs súlykorlátozás, így a KRESZ-ben megengedett, maximum 40 tonnás össztömeg-korlátozással közlekedhetnek a gépjárművek, ennél nagyobbak útvonalengedéllyel használhatják az utat.

fout03

A Szegedet Bajával összekötő 55-ös főút felújítása már fél évvel ezelőtt elkezdődött és őszre fejeződhet be. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. közleménye szerint a Csongrád és Bács-Kiskun megye határától Tataházáig tartó szakaszon jelenleg Mélykúton a belterületi szakasz átépítése zajlik félpályás korlátozás mellett. Az időjárás függvényében a külterületi részeken is folynak szakaszosan az aszfaltozási munkák. Májusban elindul az 53-as és 55-ös főutak meglévő körforgalmú csomópontjának korszerűsítése is. Ezzel egy időben az 53-as főútnak a körforgalomtól a déli államhatárig vezető szakaszát is teljesen felújítják.

A helyszínen készített képeinket facebook oldalunkon tekinthetik meg olvasóink!
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{facebookpopup}