Több százmilliót hozhat Halasnak az adócsökkentés
Gazdaság

Több százmilliót hozhat Halasnak az adócsökkentés

Közel 5-600 millió forint pluszbevételre számít a halasi térségben az önkormányzat jövőre a személyi jövedelemadó 1 százalékos csökkentéséből. – Ennyivel több pénz marad majd az emberek zsebében, vagyis ennyivel több pénzt tudnak helyben elkölteni – hangsúlyozta Fülöp Róbert polgármester, aki első alkalommal tartott közös sajtótájékoztatót Jánoshalma polgármesterével. Czeller Zoltán polgármester a családokat érintő kedvező adóváltozásokról beszélt, amely jelenősen javít majd a többgyermekesek helyzetén.

Fülöp Róbert polgármester szerint a 2010-ben kezdődött reformok, és az azóta bevezetett változások mostanra kezdenek beérni és érezhetővé válni. A városvezető külön is kiemelte a rezsicsökkentést, valamint a negyvenéves munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba vonulási lehetőségét, amely nagyon sok nyugdíj előtt álló nő helyzetén segít. A politikus szerint azonban számos további olyan intézkedéssorozat volt, amely a lakosság mindennapi életkörülményeit javította. Önmagában a 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése eddig 600 milliárd forint pluszpénzt hagyott az emberek zsebében.

A jövő évtől tervezett további 1 százalékos szja-csökkenés évi további 120 milliárd forintot hagy az embereknél. Ebből a kiskunhalasi térségre vetítve közel 5-600 millió forint jut, vagyis az emberek ennyivel több pénzt tudnak majd elkölteni, amely várhatóan tovább erősíti a helyi gazdaságot – fogalmazott a polgármester.

A politikus szerint, ha ehhez hozzávesszük még a kedvező kamatmutatókat, inflációs adatokat, a foglalkoztatás további javulását, és stabilan marad a gazdasági növekedés, akkor további adócsökkentésekre lesz lehetőség az elkövetkezendő években. – Az önkormányzat jövő évi költségvetésének kereteit igyekszünk úgy összeállítani, hogy az összhangban legyen az országos törekvésekkel, vagyis megpróbálunk olyan gazdaságélénkítő adópolitikát folytatni Kiskunhalason is az elkövetkezendő években, amely ösztönözni fogja helyben a beruházásokat – mutatott rá a polgármester.

Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere szerint azzal, hogy csökken az üzemanyag ára, a sertéshús áfáját a jövő évtől 27 százalékról 5 százalékra mérséklik, csökkenni fog az szja. A kétgyermekes családok megélhetését adókedvezményekkel igyekszik segíteni a kormány, a családok megélhetése könnyebb lesz.

Éves szinten 100-150 ezer forinttal több pénz maradhat az embereknél, és ezzel együtt több pénz marad a településeken is – hangoztatta a jánoshalmi városvezető. Czeller Zoltán szerint ebből a pénzből az emberek már gondolkodhatnak azon, hogy mire költik. Felújítják a lakásukat, új terméket vásárolnak, bátrabban rendelik meg a különböző helyi szolgáltatásokat, ami pedig munkahelyeket teremt és erősödik a helyi gazdaság.

A sajtótájékoztatón szó esett még a közelgő európai uniós fejlesztési időszakról, Fülöp Róbert polgármester azt várja a halasiaktól, hogy minél több ötlettel álljanak elő, készítsenek terveket, hogy mit szeretnének megvalósítani. Azt szeretné, ha Kiskunhalas és térsége lenne az egyik legaktívabb a megyében a következő európai uniós költségvetési időszakban.

Az elmúlt hét évben sajnos Kiskunhalas lemaradt és beleszürkült a középmezőnybe, ezen szeretnének változtatni – fogalmazott a város első embere.

Egyik ilyen elképzelés a Százszorszép Föld Egyesületben való közreműködés, amelyet a térség önkormányzatai, vállalkozásai, civil szervezetei közösen hoztak létre egy osztrák minta alapján. A lényege, hogy a térség gazdálkodói, önkormányzatai egymás termékeit vásárolják meg és a partnereik szolgáltatásait veszik igénybe. Az ötlet állítólag Ausztriában olyannyira bejött, hogy mára turisztikai franchise-hálózat nőtte ki magát, erősítve a helyi gazdaságot. Mindehhez a térségen belüli kommunikáció javítását jelölte meg elsődleges feladatként a halasi polgármester.

Addig is, amíg megnyílnak ezek a pályázati lehetőségek, a térség önkormányzatai, civil szerveződései a települési rendezvényeket, idegenforgalmi látnivalókat fogják össze, és népszerűsítik egymást. Ennek egyik kiváló példája volt az elmúlt hétvégi lovas verseny is, ahova valamennyi környező település polgármestere kapott meghívót.

A közelgő európai uniós költségvetési időszak egyik kiemelt fejlesztési célkitűzéseként emelte ki Fülöp Róbert a kistérségi kerékpárút-hálózat megvalósítását, amelynek tervezése hamarosan elkezdődik. Az 53-as főút mentén Tompa felé, valamint Kunfehértó irányába az üdülőfalut is érintve tovább Jánoshalma és Hajós irányába, a Pincefaluig. A kész terveket szeretnék letenni az asztalra, mire megnyílnak az uniós pályázati lehetőségek és kedvező elbírálás esetén mielőbb nekilátni az építkezésnek.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos