Behálózták, füvesítették a dombot
Gazdaság

Behálózták, füvesítették a dombot

A finisében jár a Jókai utcai egykori szeméttelep kármentesítése. A terepmunkák lényegében elkészültek, már csak a dokumentációs feladatok vannak hátra – tudtuk meg Janák Emiltől, a konzorciumvezető Pentavia Kft. képviselőjétől.

 
 
 
Nem mindennapi feladatként a kivitelezők hálóval borították be a Jókai utcai egykori szeméttelep területén kialakított mintegy négyemeletnyi magas, terebélyes dombot. A depóniás dombban mintegy 170 ezer köbméter, az egykori hulladéklerakóból kitermelt anyagot helyeztek el. A veszélyes vagy továbbhasznosítható anyagokat pedig elszállították a területről. A domb az eredeti terepszinttől számítva 17 és fél méter magas lett. A rézsű védelem mellett megtörtént a füvesítés is, néhol már kezd zöldellni a domb. Ha lesz megfelelő mennyiségű csapadék heteken belül az egész felület bezöldülhet.

A depóniás dombra, bármilyen csábító is, még nem lehet felmenni, hiszen az munkaterület. A héten bejárást tartottak a területen, melyen Farkas Dániel alpolgármester is részt vett. Ő is arra kéri a lakosságot, hogy egyelőre senki ne akarja megmászni a dombot, Mint mondta: ezt most még veszélyesnek tartaná, és a kollégái utánanéznek, hogyan lehet majd megnyitni a területet a lakosság számára. Az is kiderült, hogy akár már a májusi testületi ülésen nevet kaphat a domb. A felhívásra több javaslat is érkezett.

A tervek szerint május 26-án átadják a beruházást. A terület jövőjéről azt már tudni lehet, hogy szeretnék visszaadni a természetnek. Már most békakuruttyolástól és madárcsicsergéstől hangos az egykori szeméttelep. Természetvédők segítségével úszó fészkelő helyeket, úgynevezett költőszigeteket terveznek elhelyezni a domb melletti vízfelületeken.  

A beruházás során 14 hektárról gyűjtötték be a néhol több méter vastagságban álló, mintegy 210 ezer köbméternyi hulladékot. Az egykori lerakóban jócskán voltak veszélyes anyagok is, hiszen hajdanán még nem voltak olyan szigorú környezetvédelmi előírások, mint napjainkban, A területen 1966-tól 1993-ig működött szemétlerakó mindenféle talajvédelem nélkül, ezért igen szennyezett volt a terület és a talajvíz is tisztításra szorult. A friss adatok viszont már jó értékeket mutatnak – mondják a kivitelezők.

A „Kiskunhalas, Jókai utcai települési szilárd hulladéklerakó, mint szennyező forrás, és a lerakó által okozott szennyezés megszüntetése” elnevezésű programra Kiskunhalas önkormányzata több mint 1 milliárd 550 millió forint, száz százalékos intenzitású támogatást kapott. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. További fotók a bejárásról itt.