Közel 3,7 millió forint a könyvtáraknak
Gazdaság

Közel 3,7 millió forint a könyvtáraknak

Könyvtári érdekeltségnövelő támogatást adott az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága a települési könyvtárak gyűjteményeinek fejlesztésére. A halasi és környékbeli könyvtárak közel 3,7 millió forintot kaptak könyv és dokumentum beszerzésre.

A pluszforrásokat a helyi olvasási lehetőségek bővítésére, így a nyilvános könyvtárak gyűjteményeinek fejlesztésére, új könyvek és egyéb információhordozó könyvtári dokumentumok beszerzésére, legfeljebb 30 százalékban pedig a nyilvános könyvtári szolgáltatások korszerűsítését szolgáló infokommunikációs és műszaki eszközök, berendezési tárgyak megújítására fordíthatják a könyvtárak.

A támogatásból ebben az esztendőben 565 önkormányzat részesült; a települések olyan arányban kaptak támogatást, amennyit könyvek és egyéb dokumentumok beszerzésére fordítottak az elmúlt évben. A halasi régióban hét könyvtár kapott ilyen soron kívüli támogatást, amely nagyjából megegyezik a tavaly kapott összeggel.

A támogatott települések könyvtárai között van: Balotaszállás: 76.296 Ft, Bácsalmás 325.208 Ft, Kiskunhalas 1.317.495 Ft, Kisszállás 158.950 Ft, Kunfehértó 135.022 Ft, Tompa 273.067 Ft, Zsana 107.410 Ft. A támogatás felhasználásáról a települési önkormányzatoknak december 31-éig kell elszámolniuk. A kiskunhalasi Martonosi Pál Városi Könyvtárban havonta 300 ezer fordítanak könyvek, CD, DVD és egyéb dokumentumok vásárlására, ebből közel 112 ezres a könyvállomány – mondta el Erhardt Györgyi könyvtárigazgató.

Szöveg-fotó: Pozsgai Ákos