A Duna Borrégió legjobbjai
Gazdaság

A Duna Borrégió legjobbjai

A Duna Borrégióhoz a Csongrádi, a Hajós-Bajai és a Kunsági Borvidék tartozik. Versenyeiket évente máshol rendezik, ezúttal Kiskunhalas, a Csipke Hotel volt a célállomás, ahol a szakma legjobbjai mérettették meg magukat.

Fehér-, vörös-, rosé- és desszertborok versenyeztek az említett borvidékekről 44 termelőtől 143 mintával. A bírálatot négy bizottság végezte dr. Tarján Balázs, Kunszeri Miklós, Módos Péter és Gálné Dignisz Éva elnök vezetésével. Keresztes József, a Kunsági Borvidék Hegyközsége titkára elmondta, minden évben megrendezik versenyüket, de mindig máshol. Az eseménynek presztízsértéke van, hiszen a térség legjobb borait díjazzák.

Szőke Sándor elmondta, hogy a régiós borversenyen csak arany- és ezüstérmet szerzett borok vehettek részt három borvidékről. A Szőlészek és Borászok Egyesületének elnöke megerősítette, hogy a Csongrádi, a Hajós-Bajai és a Kunsági Borvidék települései versengenek azért, hogy náluk lehessen a verseny, Kiskunhalason pedig már többször volt, ami örvendetes.

Borverseny 35

Koch Csaba, a Hajós-Bajai Borvidék elnöke arról számolt be, hogy rengeteg fejlesztési pénz érkezett a régióba. A jó hírek sora pedig folytatódott.

- Megújultak a pincészetek. A piaci helyzet is kedvezően alakul. A rosé- mellett a könnyű, illatos fehérbor is a régió erőssége – mutatott rá.

A várost Farkas Dániel alpolgármester képviselte a rendezvényen. Örömét fejezte ki, hogy Kiskunhalas adhat otthont ennek a versenynek. Kiemelte a szőlőtermesztés és a borkultúra népszerűsítésének szerepét. Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy az eredmények a régió borainak jó hírét viszik. A jó bor jó reklámhordozó.

Borverseny 09

- Büszke vagyok arra, hogy a megye, a borrégió területén ekkora megújulás folyt. A megítélésünk rengeteget változott jó irányba. Ezt fogjuk propagálni az önkormányzat részéről – fogalmazott. - Szakmai kapcsolatokat építettünk dél-francia borászokkal. A megye borait adjuk továbbá ajándékba ünnepi alkalmakkor – tette hozzá.


- Sok olyan kezdeményezés indul el a régióból, amelynek országos jelentősége van. Ilyen például a Nemzeti Bor Maraton – hangsúlyozta Tornai Tamás. – Keressük a lehetőségeket továbbra is, amelyekkel a versenyképességet tudjuk fokozni. Azt gondolom, megyünk előre – fűzte hozzá a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

Borverseny 34

A bizottságok meghozták döntéseiket, eredményhirdetés azonban június 27-én lesz. Kecskeméten, a magyar bor napján teszik közzé hivatalosan, hogy kik és milyen borokkal nyertek. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy 33 arany-, 81 ezüst- és 23 bronzérem talál gazdára.


A Duna Borrégió versenyéről további részleteket tudhatnak meg a Halas Tv június 12-i Híradójából és a Halasi Tükör június 17-i számából. Fotógalériánkat ITT tekintheti meg!

Kép-szöveg: Pál László