Ellenőrizték a Városgazdát
Gazdaság

Ellenőrizték a Városgazdát

Lezárult a Halasi Városgazda Beruházó, Szolgáltató és Vagyonkezelő Zrt. ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék a 2012 és 2013 közötti időszakra nézve értékelte a társaság közfeladat ellátását érintő gazdálkodási tevékenysége szabályszerűségét. Az ellenőrzés megállapításai szerint a Zrt. pénzügyi gazdálkodása kisebb hiányosságok mellett alapvetően szabályszerű volt. Az ÁSZ ütemezetten végzi az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató gazdasági társaságok ellenőrzését- kaptuk a tájékoztatást. 

 
Kiskunhalason 2012. szeptember 1-jét megelőzően a távhőszolgáltatást egy magántulajdonban lévő gazdasági társaság, a Halas Távhő Kft. végezte, majd az Önkormányzat 100%-os tulajdonában álló Halasi Városgazda Zrt. vette át a közfeladatot. A társaság 2012-ben Kiskunhalas város közigazgatási területén 1350 lakást, illetve közületi fogyasztót látott el távhővel. A Halasi Városgazda Zrt. éves nettó árbevétele 2012-ben 84,5 millió Ft, 2013-ban 190,7 millió Ft volt. A távhőszolgáltatási tevékenység az igénybe vett támogatás ellenére mindkét évben veszteséges volt.  
   
A képviselő-testület rendeletalkotási kötelezettségének eleget tett, a távhőrendelet azonban nem tartalmazta a csatlakozási díj megállapítására vonatkozó szabályokat, valamint azon területek kijelölését, ahol területfejlesztési, környezetvédelmi és levegő-tisztaságvédelmi szempontok alapján szükséges a távhőszolgáltatás fejlesztése.
 
A Halasi Városgazda Zrt. évenként elkészítette az üzleti terveit, a 2012. évi üzleti terv azonban az év közben történt feladatbővülés miatt nem tartalmazta a távhőszolgáltatás feladatait. Az Önkormányzat tulajdonosi jogait szabályszerűen gyakorolta. A távhőszolgáltatás mint közfeladat szabályszerű ellátásához nem járult hozzá, mivel ellenőrzést nem végzett. A jegyző a társaság üzletszabályzatát jóváhagyta, de nem véleményeztette a fogyasztóvédelmi hatósággal. A társaságnál a közérdekű adatok közzététele nem történt meg, a gazdálkodási adatokat a honlapjukon nem tették közzé.  
 
A társaság kialakította belső számviteli szabályrendszerét. A 2012. üzleti évtől az előírásoknak megfelelő számviteli szétválasztási szabályokat a gyakorlatban alkalmazták, a számviteli politikát azonban nem aktualizálták. A számlarendben nem határozták meg a távhőszolgáltatással kapcsolatos főkönyvi számlák számjelét, megnevezését, a számla tartalmát, továbbá a számla értéke növekedésének, csökkenésének jogcímeit, a számlát érintő gazdasági eseményeket és azok más számlákkal való kapcsolatát.
 
A Halasi Városgazda Zrt. az ellenőrzött időszakban önköltségszámítási szabályzat készítésére nem volt kötelezett, a szabályzatot ennek ellenére elkészítette. A társaság 2012. és 2013. éves beszámolóját elkészítette. A távhőszolgáltatás bevételeinek, ráfordításainak elszámolása összességében szabályszerű volt. Az anyagjellegű ráfordítások elszámolása során a társaság betartotta a tevékenységek elkülönítésére és a díjak átláthatóságára vonatkozó előírásokat. A társaság a kintlévőségek kezelését, a követelések behajtását az üzletszabályzatban határozta meg. A tartósan fennállt vevőköveteléseket nem minősítették, utánuk értékvesztést nem számoltak el.   
 
A gazdálkodás szabályszerűségének helyreállítása érdekében a társaság vezérigazgatójának négy,  az Önkormányzat jegyzőjének három javaslatot tett az ÁSZ. Az ÁSZ célja, hogy a közfeladat-ellátásában résztvevő, államháztartáson kívüli gazdálkodó szervezetek működési és pénzügyi kockázatainak feltárásával, valamint az önköltségszámítás szabályszerűségének ellenőrzésével támogassa a közműdíjakkal kapcsolatos döntések megalapozottságát.  További részletek a 19 órakor kezdődő híradónkban.