„A mi szakmánk bizalmi szakma”
Gazdaság

„A mi szakmánk bizalmi szakma”

Borbényi Nelli és Gillich Kristóf túl megannyi sikeres uniós pályázat lebonyolításán, új szintre szeretnék emelni szakmai elképzeléseiket. Megalapították a „Pályázat Neked” együttműködést, mellyel a vállalkozóknak, magánszemélyeknek szeretnének segíteni céljaik elérésében. Komplexen, megbízható és kipróbált alvállalkozói együttműködésekkel tudják támogatni a projektgazdákat.

- Mikor és hogyan „szippantott be” a pályázatok világa?

- Tanulmányaimat 2001-ben kezdtem meg Szegeden, szociológia szakon. Az évek során lehetőségem nyílt szakirány jelleggel egyéb képzettséget szerezni, így lett egy település- és térségfejlesztési menedzser végzettségem, s mellette egy humánerőforrás gazdálkodás szakot is elvégeztem. Ez idő tájt lépett be hazánk az EU-ba, s mi közben folyamatosan arról hallottunk, hogy hamarosan jönnek uniós pályázatok, amik már akkor felkeltették érdeklődésemet, igyekeztem a lehető legjobban megismerkedni a témakör mélységeivel. Első gyakorlati helyem a Csongrád megyei önkormányzat volt, az egyetem ötödik évét pedig gyakorlatilag már végigdolgoztam, és kizárólag pályázatokkal foglalkoztam. Az állásbörzén figyeltem fel a HBF Hungaricum Kft-re, akik úgy gondolom, a régióban jelentős tudást és ehhez kapcsolódó potenciált képviselnek. A cég akkor mindössze két gyakornokot választott ki, és büszkén mondhatom, hogy ebből az egyik én voltam.

- A tanulmányaid befejezése után nem sokat kellett várnod az első, komolyabb munkahelyre.

- A gyakornoki idő letelte utána a Kecskeméti Kistérség egyik önkormányzatánál helyezkedtem el projektmenedzserként, ahol elsősorban infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos projektekben dolgoztam. Volt részem ifjúsági pont kialakításában, utcák felújításában, sportcsarnok létrehozásában, óvoda- és bölcsődeépítésben, úgyhogy elmondhatom, hogy igazán hasznos és meghatározó időszak volt ez számomra. Később az önkormányzati szférából váltottam a vállalkozói szférába, ahol a klasszikusnak mondható eszközbeszerzések, telephelybővítések, innovációs, kutatási pályázatok megírása, menedzselése tette ki munkám nagy részét. Az évek alatt folyamatosan foglalkoztam mezőgazdasági típusú pályázatokkal is, így egyre szélesebbé vált a referencialistám.

- Lassan beérik a sok munka és kitartás, hiszen most egy új fejezet kezdődik a karrieredben.

- Az életemet végigkísérte pár olyan személy, akikre a mai napig mentorként tudok tekinteni. Közülük is az egyik legmeghatározóbb Gillich Kristóf volt. Nem férhet kétség a szakértelméhez, hiszen közgazdász végzettséggel rendelkezik és elvégzett egy nemzetközi kapcsolatok (diplomáciai) szakot is. Komoly vezetői gyakorlattal rendelkezik pénzügyi téren, ipar és mezőgazdaság, valamint intézményvezetői területeken. Projektvezetésben és menedzsmentben közel 20 éves, közbeszerzési gyakorlatban pedig 10 éves tapasztalata van. A mi együttműködésünknek most már van egy konkrét neve, ez a „Pályázat Neked”. Célunk, hogy sokkal többek legyünk, mint a „klasszikus pályázatkészítők”, hiszen napjainkban sajnos egyre többen próbálkoznak érvényesülni ezen a területen, így a pályázatírás kifejezésről sokakban kialakult egy pejoratív jelentés. Sok olyan ügyféllel találkoztunk, akiknek egy pályázatíró készítette el a pályázatait, s bár meg is nyerték az adott pályázatot, irreális vállalásokkal, és a támogatási szerződéstől egyből „ki is lépnek a képből”, így a pórul járt ügyfelek ott maradnak minimális pályázati tapasztalattal, aminek eredménye az lesz, hogy nem tudják a kellő hatékonysággal megvalósítani az eredetileg elképzelt fejlesztéseket. Szerencsére ilyen esetekben is segítséget tudunk nyújtani szolgáltatásainkkal. Mi a folyamat legelejétől szeretünk együtt gondolkozni, tervezni ügyfeleinkkel, és egy komplex vállalkozásfejlesztési tanácsadást adunk azoknak, akik bizalmukkal megtisztelnek bennünket. Minden pályázatnak van fenntartási ideje erre már a projekt megvalósítási szakaszában érdemes felkészülni. Természetesen mi ez idő alatt sem engedjük el az ügyfél kezét, az ilyenkor kötelező jelentéseket is elkészítjük, ha arra van igény.

- Hol, hogyan tudják felvenni veletek a kapcsolatot az érdeklődők?

- Ebben a szakmában ma már elengedhetetlen a mobilitás. A legtöbb ügyfél szereti, ha helybe megyünk hozzá, de természetesen vannak irodáink is. Kiskunmajsán és Kecskeméten vagyunk jelenleg elérhetőek, illetve bátran kereshetnek minket most induló Facebook oldalunkon és weblapunkon, a www.palyazatneked.hu címen is.

Borbényi Nelli 07

- Leginkább a referenciákkal lehet meggyőzni jövendőbeli ügyfeleiteket. Mi az, ami eddig a legkiemelkedőbb sikeretek volt a „Pályázat Neked” keretében?

- Itt, Kiskunhalason az Ipari Park területén elhelyezkedő Elek Ingatlankezelő Kft. nagyszabású uniós pályázata volt a legkiemelkedőbb, melynek során egy közel 500 négyzetméteres csarnok jött létre, ami a későbbiekben egy speciális, akár teherautók számára is használható műszaki állomás és a vizsgáztatás előkészítésére számára ad majd helyet. A „Pályázat Neked” együttműködés legkiemelkedőbb referenciája a Lökösházán található Bréda-kastély, mely közreműködésünkkel egy teljesen elhanyagolt, lepusztult ingatlanból vált kiemelkedő látványosságokat kínáló turisztikai központtá.

- Milyen előnyük származhat a vállalkozóknak, magánszemélyeknek abból, ha Titeket választanak?

- Úgy gondolom, hogy a mi szakmánk bizalmi szakma. Ahogyan nagyon nehéz ideális könyvelőt találni, úgy a megfelelő pályázatíró cég kiválasztása is nehéz feladat lehet a vállalkozók számára. Bízunk abban, hogy Kiskunhalas és vonzáskörzetében is az elkövetkező időszakban számos sikeres projekttel tudjuk majd letenni névjegyünket, melyekkel elnyerhetjük a helyi vállalkozások bizalmát is. Ami szerintem nagy előnyünk, az a komplexitás és a teljes körű szolgáltatások nyújtása. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a projekt ötlet megszületésétől kezdve a fenntartási időszak végéig segítsük ügyfeleinket. A pályázati rendszer jelentős átalakuláson esett át az utóbbi időben. Azonban nem a pályázat sikeres „megírása” a legfontosabb mérföldkő a munkánk során. A sikeres megvalósítás és elszámolás még ennél is fontosabb. Sok olyan praktika, kis titok létezik ebben a szakmában, - na és persze a kellő rutint nélkülözhetetlen(!) - amely tudás hiányában sajnos sok megvalósíthatatlan projektet eredményezhet. Munkánkba egyértelműen beletartozik a szoros együttműködés a tervezőkkel, műszaki ellenőrökkel, kivitelezőkkel és egyéb partnerekkel; közös szakmai tudásunk eredményeként nemcsak a kedvezményezettek, hanem a Közreműködő Szervezet munkáját is nagyban meg tudjuk könnyíteni. A hiánypótlásmentes kifizetési kérelmek és beszámolók összeállításával gyorsabbá tehetjük a pénzösszegek megérkezését az ügyfelek részére. A Széchenyi 2020 fejlesztési terv keretében számos olyan kiírás várható, amely mind rövid, mind pedig hosszútávon is éreztetni fogja hatását a vállalkozói szférában. És még mindig a legjobb lehetőség a fejlesztések megvalósítására az uniós források bevonása. Ebben szeretnénk minden helyi és környékbeli vállalkozás fejlődéséhez hozzájárulni a tanácsainkkal, szolgáltatásainkkal.

(X)

Szöveg-fotó: Szőri Attila