Befejeződött a szennyvízberuházás Kunfehértón
Gazdaság

Befejeződött a szennyvízberuházás Kunfehértón

Kunfehértó a Környezet és Energia Operatív Program keretében elnyert pályázat segítségével szennyvízcsatorna hálózatot és szennyvíztisztító telepet építhetett, a kivitelezési munkálatok befejeződtek. A projekt elszámolható nettó költsége 972 821 520 forint volt, melyhez a kunfehértói önkormányzat 894 903 565 forint vissza nem térítendő európai uniós forrást nyert el. Ünnepélyes zárórendezvény keretében adták át augusztus 28-án, múlt pénteken a kunfehértói szennyvízberuházás eredményeként megvalósult csatornahálózatot és szennyvíztisztító telepet, ezzel befejeződött a „Kunfehértó Község szennyvízelvezetés és tisztítás fejlesztése” című projekt megvalósítása a településen, ám az előttünk álló néhány hónapban zajlanak még munkálatok a faluban, a házi bekötések kiépítése folyamatosan halad, azt 2015. december 31-ig. minden – a társulati érdekeltségi hozzájárulást megfizető tagnak – megépítik majd.

Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője az ünnepélyes átadáson mondott beszédében a kunfehértóiak erőfeszítéseit emelte ki. Hangsúlyozta: ez a fejlesztés is fontos lépése annak, hogy a település bekapcsolódjon a térség gazdasági vérkeringésébe, melyhez a 2014-2020-as programozási időszakban számos forrás nyílik meg Kunfehértó előtt.

Az alapcső-letétel helyszínén megrendezett projektzáró eseményen Baka István, a Bács-Tender Kft. projektmenedzsere bemutatta az elmúlt időszak fontosabb mérföldköveit, majd a rendezvény a szennyvíztisztító telepen szalagátvágással, sajtótájékoztatóval zárult.

Huszár Zoltán polgármester szerint Fontos határnaphoz érkezett a település, melyen lezárult egy több mint 10 éves, hosszú folyamat.

– Ezen időszaknak az utolsó 2 éve pedig különösen fontos, hiszen az előkészítés során kétkedők számára is egyre nyilvánvalóbb lett, hogy a kitűzött cél elérhető, a lakosság részéről befizetett hozzájárulás is egyre inkább tárgyiasult, láthatóvá vált.” – hangsúlyozta a polgármester.

A település vezetője megköszönte a lakosság türelmét és kiemelte, hogy a beruházás átadásával Kunfehértó csatlakozott azon települések sorához, melyek a környezetvédő, komfortosító, intézményes szennyvízkezelés feltételeit megteremtették.

– Közelebb kerültünk Európához, megteremtve az utánunk következő nemzedéknek is az egészséges élet e fontos feltételét – mondta Huszár Zoltán. A fejlesztés az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg Kunfehértón.


Halasmédia Online (x)
Fotó: Pozsgai Ákos