Mindent a krumpliról - Burgonya Napok Halason
Gazdaság

Mindent a krumpliról - Burgonya Napok Halason

A krumpli városa lett Halas, két napra. Péntek délelőtt megkezdődtek a Kiskunhalasi Burgonya Napok. Tavaly volt az első ilyen rendezvény és úgy néz ki hagyomány lesz belőle.

A pénteki szakmai napon, melyre főként a gazdálkodók látogattak el sok hasznos tanácsot kaphattak az érdeklődők és megnézhették a vetőburgonya felhozatalt. A most 20 éves Bács Gazda-Coop rendezvényének a Sóstó Csárda ad otthont. Aki ide látogatott egyből tudja, hogy jó helyen jár, hiszen már a bejáratnál krumpliszsákok sora fogadta a vendégeket.

Az új vidékfejlesztési program sok lehetőséget kínál a burgonya ágazat számára is. Feldolgozó kapacitás bővítés, öntözés, kertészeti gép támogatás – élni kell ezekkel a forrásokkal – hangsúlyozta beszédében Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Lukács József a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a megbízható, fémzárolt vetőburgonya az alapja a biztonságos termelésnek.

A Kiskunhalasi Burgonya Napokat nemzetközi érdeklődés kíséri, hét nemzet képviselői látogattak el. Itt volt például Martijn Homan agrárgazdasági tanácsos Hollandiából. Nem csak a résztvevők, a kiállított burgonyák palettája is nemzetközi. A hazaiakon kívül holland, német, francia és ír burgonyafajtákat nézhetnek meg az érdeklődők.

burgonya02

Míg a pénteki szakmai napra főként a burgonyatermelők látogattak el. A szombati nap már főként a gasztronómiáról szól. Burgonyás ételek rotyognak majd a bográcsokban. Délelőtt 10 órakor lesz a tűzgyújtás és délre kell elkészülni az étkeknek. Amíg a csapatok főznek a vendégeket kulturális programok szórakoztatják, a kicsiket pedig játszóház és kézműves foglalkozás várja.

Keresik 2015 legnagyobb burgonyáját is. Szombat délben lesz a mérlegelés. Még bárki nevezhet, aki addig eljuttatja a „versenyző” gumót a Burgonya Napoknak otthont adó Sóstó Csárdához.

Az esemény fényképeit ide kattintva nézheti meg.

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Bakos László