(►) Már áll az új víztorony
Gazdaság

(►) Már áll az új víztorony

A térség ivóvízminőség-javító programjának leglátványosabb eleme zajlott kedden délután a kertvárosi iskola melletti sportpályánál, ahol több daru segítségével felállították az új 500 ezer literes, 43 méter magas víztornyot, amely a jövőben ellátja majd ivóvízzel Kiskunhalast.

 

 

 

 

 

A több mint 3,1 milliárd forintos összköltségű projekthez több mint 2,7 milliárd forintot európai uniós forrásból, amely a költségek 85 százaléka, a fennmaradó 15 százalékot a központi költségvetésből finanszírozzák.

Délelőtt tíz órakor kezdődtek az utolsó munkálatok az épülő víztoronynál, órákon át tartottak az előkészületek, előbb a két részből álló szárrészt, majd délután kettő óra után nem sokkal a víztorony glóbuszát is a helyére emelték a daruk. Az időnként sűrűn eső és a hűvös idő ellenére is rengetegen kísérték figyelemmel a nem mindennapi látványosságot a közeli iskola diákjai közül, valamint a szomszédos lakótelep és a környező családi házakban élők is. Sokan telefonjaikkal fényképezték, mások feszült figyelemmel nézték a látványosságot.

A „Mindennapi vizünk” Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társuláshoz projektjéhez 14 település csatlakozott, a program keretében korszerűsítették a víztisztító technológiákat, több helyen új ivóvíz vezetékeket fektettek le, vagy cserélték, illetve újították fel és tisztították ki a régi elavult hálózatokat.

 A program keretében épült egy másik kisebb kapacitású víztorony is, Harkakötönyben, amelyet ugyancsak az elmúlt napokban állítottak fel. A beruházás célja az volt, hogy az érintett településeken javuljon, és a jövőben megfeleljen az Európai Unió előírásainak.

A (KEOP-1.3.0/09-11-2011-0028) számú Kiskunhalasi Ivóvízminőség-javító program elszámolható összes költsége 3 milliárd 144 millió 171 ezer forint, amelyből több mint 2 milliárd 735 millió forint támogatást (85 %) az Európai Kohéziós Alapból érkezik, a fennmaradó 15 százalék pedig a Magyarország költségvetéséből. A projekt az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében valósul meg. Még több fotó itt a nagy munkáról.


Kép-szöveg: Pozsgai Ákos