(►) Áremelés – nem nyílt ki a kegyelet virága
Gazdaság

(►) Áremelés – nem nyílt ki a kegyelet virága

Drágultak az árak. 20, 30, de akár 50 százalékkal is többet kell fizetni a sírokra szánt virágokért. Nem akartak kinyílni a krizantémok, ezért a kertészek kénytelenek voltak árat emelni, de azt mondják nyereségük még így sem igen lesz.

A temetők bejáratánál napok óta kínálják a virágokat az árusok. A kertészek pedig azon fáradoznak, hogy folyamatosan szállítani tudják az utánpótlást. Az időjárás egyáltalán nem kedvezett a krizantémoknak. Sok volt a gond ezekkel a növényekkel. A kertek zömében még nem nyíltak ki a virágok, emiatt sok háziasszony bosszankodik, de a kertészeknek is ügyeskedniük kell, hogy erre a pár napra időzítsék a nyílást.

Az extrém meleg volt a baj, ez hatott kedvezőtlenül a hűvösebbet kedvelő krizantémokra – mesélte az okot Ván István őstermelő.

viragnagy

Viszont van egy újdonság is. Pár helyen már látni, különleges hálóba csomagolt virágokat. Mint megtudtuk még bimbós állapotban húzzák rá a virágra a hálót, így a szállításkor nem sérül meg, amikor a síroknál lehúzzák róla, egyből kitárulnak a szirmok.

Szöveg-fotó: Fehér Erika