(►) Rákötés vagy százezres talajterhelési díj
Gazdaság

(►) Rákötés vagy százezres talajterhelési díj

Évente akár 100-200 ezer forintot is be kell majd fizetni talajterhelési díjként azoknak, akik utcájában ott a szennyvízcsatorna, ám ők nem kötnek rá a rendszerre. Eddig türelmi időt kaptak a halasiak. Az előírások szerint a városban a díj mértéke köbméterenként 1800 forint. A halasi önkormányzat hetek óta próbálja felhívni a lakosság figyelmét a küszöbön álló talajterhelési díjra. Aki nem akar ilyet fizetni, annak most már igyekeznie kell.

 

 

 

Az új halasi szennyvízcsatorna hálózatra 2013 tavaszától nyílt meg a rákötések lehetősége. Ezt sokan meg is tették, hiszen kényelmes módszer, nem kell szippantóst hívni a megtelt aknákhoz. Viszont mintegy 1500-an még nem csatlakoztak a rendszerre. Az érintetteknek érdemes leülni és számolni egy kicsit – mondja Ádámné Nagy Rita a Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal adócsoportjának vezetője.

 A talajterhelési díj mértéke elfogyasztott köbméterenként Halason az előírások szerint 1800 forint. Ha azt vesszük, hogy egy átlagos család körülbelül 10 köbmétert fogyaszt, az havonta 18 ezer forint éves szinten pedig eléri a 200 ezret. Ha ezt nézzük, a rákötés hosszabb távon még akkor is kifizetődőbb, ha figyelembe vesszük a bekötés költségét és az emelkedő vízszámlát. A talajterhelési díj-fizetési kötelezettséget a lakosságnak kell bevallania. Aki ezt elmulasztja, az nem azt jelenti, hogy megfeledkeznek róla, hiszen ellenőrizni fogják az adatokat a szolgáltatótól megkapott információk alapján. A közcsatornára a rákötéseket az akkreditált kivitelezők végezhetik. A szennyvízcsatorna rákötésekkel kapcsolatos teendőkről a vízszolgáltatónál lehet érdeklődni, a talajterhelési díjról pedig a városháza adócsoportjánál.

Fehér Erika