Nagy munka volt – lezárult az ivóvízminőség-javító program
Gazdaság

Nagy munka volt – lezárult az ivóvízminőség-javító program

Hihetetlen vállalkozás, óriási munka volt, de megérte – mondta beszédében Fülöp Róbert a „Mindennapi vizünk”Ivóvízminőség-javító Társulás elnöke. – Köszönöm mindenki munkáját és igyák bátran a térség egészséges ivóvizét – fűzte hozzá.

A programban részt vevő települések vezetőinek és a kivitelezők jelenlétében a Csipke Hotel konferenciatermében tartották az ivóvízminőség-javtó program ünnepélyes projektzáróját. Köszöntőjében Bányai Gábor a térség országgyűlési képviselője gratulált a településeknek az összefogásért.

víz02

Az ünnepség egyik érdekes mozzanata volt, amikor minden résztvevő kapott egy jelképes szalagot a nagyszabású program emlékére.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb vizes beruházása zárul. A cél érdekében 14 település fogott össze. Ezeken a helyeken mindenhol valamilyen határérték feletti komponens volt a szolgáltatott vízben. Főként az arzén, vas, mangán és ammónium tartalom tért el az előírt értékektől.

víz03

A Duna Aszfalt Kft., a Kristály Kft. és a Vízépszolg ’94 Kft. alkotta konzorcium végezte a kivitelezést. A beruházás keretében többek között kutakat fúrtak, új vezetékeket építettek, hálózatot tisztítottak, új technológiákat szereltek be, kezelőépületeket építettek vagy újítottak fel. Harkakötönyben és Kiskunhalason még új víztorony építése is szükségessé vált.
víz05

Bácsszőlősön Csikériával közösen, kistérségi rendszerben valósult meg a beruházás. A víztisztító technológia kiépítése a meglévő Csikériai vízmű telepen valósult meg. A két település vízellátó rendszerének összekötését távvezetékkel oldották meg.

víz04

Borotán két olyan útszakasz is volt, ahol gondot okozott a pangó víz, most ez is megoldásra került. A program a vízhálózat 20 százalékán, a legproblémásabb helyeken nyújtott segítséget. Harkakötönyben az ivóvíz vezeték hálózat 10 százaléka lett kicserélve. Ez az Árpád utcai közel 600 méteres fővezeték cseréjét jelentette.

víz06

Jászszentlászló a beruházás keretében új víztisztító technológiát kapott, mely a meglévő vízmű telepen valósult meg. Eddig itt nem működött víztisztító-technológia.

Kelebián többek között kibővítették a víztisztító technológiai kezelőépületet, valamint az iszapkezelésre is gondoltak, így felújították az ülepítő medencét. Kéleshalmán épült egy 11 köbméteres ülepítő, valamint egy 6 köbméteres új szikkasztó medence. Kisszállás és Kisszállás – Újfalu között távvezetékkel építették ki az összekötést Az ott élő 35 családnak, vagyis mintegy 150 embernek jelent jelentős változást a beruházás. Itt volt ugyan egy kút ám nem volt megoldva az innen kikerülő víz tisztítása.

víz08

Bodogláron a meglévő vízmű telepen alakították ki az új technológiát és a kezelőépület is a kor követelményeinek megfelelő kialakítást kapott.Kunfehértó a program során lényegében kapott egy új vízmű telepet a tóhoz vezető út mentén. Móricgát új víztisztító technológiát kapott és egy új 200 méter talpmélységű mélyfúrású kutat. Rémen a beruházás során többek között egy új 60 négyzetméteres kezelőépületet építettek. Tompán egyebek mellett a víztorony felújítása szerepelt a programban, de a hálózat rekonstrukció sem maradt el.

víz07

A 3.121.627.850 forint elszámolható összköltségű Kiskunhalasi Ivóvízminőség-javító programra (KEOP-1.3.0/09-11-2011-0028) a „Mindennapi vizünk” Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás 2.716.105.698 forint, támogatást kapott. Ennek 85%-a az Európai kohéziós Alapból, 15 %-a pedig Magyarország költségvetéséből származik. A program a Környezet és Energia Operatív Program keretében valósult meg.

További képeinket ITT tekinthetik meg az eseményről.

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Pozsgai Ákos