A fűtésköltség majdnem felét megspórolják
Gazdaság

A fűtésköltség majdnem felét megspórolják

Befejeződött a kiskunhalasi Pszichiátriai Betegek és Fogyatékos Személyek Otthonának energetikai korszerűsítése. Egy Európai Uniós pályázatnak köszönhetően leszigetelték az intézmény épületeinek homlokzatát a födémet és a lapos tetőt is, valamint kicserélték a nyílászárókat. A projekt tervezése 2015 júliusában kezdődött és a terveknek megfelelően december 10-én befejeződött. A teljes beruházás összege 211 727 822 forint.

 

A kiskunhalasi intézmény, ápolást, gondozást nyújtó intézményi ellátást biztosít pszichiátriai betegek és fogyatékos személyek számára, egész Bács-Kiskun megye területéről. Az otthont 1993. április 1-jén adták át, jelenleg saját mosodával, varrodával és karbantartó csoporttal működik. Az ünnepélyes átadón Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta, hajlékot, otthont kell teremteni a segítségre szoruló embereknek.
Az épített környezet folyamatos megújulása is ezt a célt szolgálja, a kormányzat országos szinten 10 milliárd forintot költött erre. Az energiamegtakarítás a korszerűsítésnek köszönhetően jelentős lesz. A számítások szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása 143,68 tonnával csökken. A megtakarított energiahordozó mennyisége megfelel 75000 köbméter gáz vagy 260 köbméter tűzifa éves megtakarításának.
Bakos László