Készül a méz – nem jól indult a szezon
Gazdaság

Készül a méz – nem jól indult a szezon

Szorgalmasan dolgoznak a méhek, rajtuk nem múlik, hogy milyen lesz a méztermés. Az enyhe tél után jött a változékony tavasz. A növényzet pedig 2-3 héttel korábban indult virágzásnak, a méhészek így joggal mondják, hogy nem túl jól indult a szezon, de bíznak a folytatásban.

A térségben az akácvirágzás az egyik legfontosabb esemény a méhészek számára, az országban jelentős fagykárok vannak, de a környéken nem volt ekkora a baj. Ahogy itt lemegy az akácszezon, felpakolják a kaptárokat és indulnak északabbra, vagyis követik az akácvirágzást. Majd újra utaznak, hiszen itthon majd a vaddohány várja a méheket.

Az értékesítés sem megy zökkenőmentesen, viszont úgy látják, lassan emelkedik azon vevők száma, akik a hazai minőségi mézet részesítik előnyben. A magyar méz egy része Franciaországba, Németországba és a Benelux államokba megy, de nem tudja felvenni a versenyt az Európán kívüli olcsóbb mézzel.

kaptar

A hazai mézfogyasztás némi pozitív elmozdulást mutat, de mivel nem tartozik az alapélelmiszerek közé, van, aki egyáltalán nem vásárol mézet, van, aki kisebb adagokat vesz, mint korábban – mondja Dózsa Tamás Károly a Halas és Környéke Méhészeti Egyesület elnöke

Az ágazat nehézségei ellenére a térségben élénk az érdeklődés a méhészet iránt. 4-5 éve folyamatosan indítanak képzéseket a Rákóczi szakközépiskolában. A legközelebbi vizsga most nyáron lesz.

mehesz

A helyi egyesületi elnököt, Dózsa Tamást pár héttel ezelőtt beválasztottak az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökségébe, így a térség méhészei még aktívabban képviselve lesznek az elkövetkező négy évben.

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Fehér Erika, Vercz András