Fellendülést várnak az év második felétől
Gazdaság

Fellendülést várnak az év második felétől

Milyen helyzetben van napjainkban az építőipar? Többen építkeznek a CSOK nyújtotta lehetőségek hatására? Drágább építtetni, mint házat vásárolni? Többek között ezekkel a kérdésekkel kerestük meg az idén fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Merkbau Kft. műszaki igazgatóját, Knáb Jánost.

- Milyen időszakot zártak és mire számítanak?

- Az előző, lezárult uniós ciklus utolsó kifizetéses időszaka volt a 2015-ös év, ami jótékony hatással bírt az építőiparra. Kivitelezés szempontjából a 2016-os év eleje küzdelmes volt, 30-40%-kal kevesebb megrendelés érkezett a tervezetthez képest. Szerződésállomány tekintetében a május már a tervhez képest alakul, így akár el is érhetjük az idei célkitűzésünket. 2016 második félévre élénkülést várunk a kivitelezésben, viszont kapacitás szűke is várható, de nem csak nálunk, hanem országos szinten. A kereskedelem a válságot követően a tavalyi év második félévében nagy lendületet kapott, főleg az ingatlanok felújítása érezteti hatását.

-A CSOK és az EU-s források megnyílása mit hozhatnak?

-2016 második félévére várjuk az EU-s források megnyitásának a hatását, jelenleg pályázati előkészületek zajlanak. A CSOK megjelenése is arra sarkallt minket, hogy elgondolkozzunk Kiskunhalason egy 8 családi házból álló „lakópark” megépítésén. Jelenleg a projekttel kapcsolatos piackutatás zajlik.A válság éveiben mélypontra került az építkezési kedv, de a lakosság körében az utóbbi hónapokban érezhető némi fellendülés, és szintén érzékelhető, hogy a CSOK-kal terveznek a családok. Az intézményi beruházások tekintetében az előbb említet EU-s forrásokra történő várás a jellemző.

- Építkezni vagy ingatlant vásárolni?

- Az építőipari kivitelezés árszintje az ÉVOSZ szerint is a szükséges mérték alatti. Reméljük, hogy az árszint emelkedni fog, mert az ágazatban az elmúlt években még az inflációt sem követte az emelkedés. Szintén reméljük, hogy az ágazat jövedelmezősége emelkedni fog, így sikerül jobb szakembereket alkalmazni, a meglévőket jobban megfizetni, illetve bevezethetünk új, korszerűbb technikákat is.

- Van-e új munkaerőre igény?

- Alkalmanként keresünk mérnök munkatársakat, építésvezető, létesítmény-felelős és projektvezető munkakörökbe, illetve folyamatosan keresünk szinte az összes, a Merkbau Kft. által foglalkoztatott fizikai munkakörökbe kollégákat, mint például ácsokat, kőműveseket, asztalosokat, torony-darukezelőket, lakatosokat, betonacél-szerelőket, illetve folynak az utánpótlás kinevelésének előkészületei is.

- Újabb munkák?

Kiskunhalas térségében a kelebiai tornatermet, illetve a röszkei hűtőházat építjük. Győrben ismét az Audinak dolgozhatunk két jelentősebb projekten. Tavalyról áthúzódó munkánk közt szerepel egy szintén Győr melletti autóipari cégnek történő kivitelezés. Pápán egy 13 ezer m²-es logisztikai csarnok szerkezetépítését végezzük, illetve az elmúlt hetekben nyertünk meg egy tendert, a budapesti repülőtéren kezdjük meg egy logisztikai csarnok építését. Pont az elmúlt napokban volt a Pannonhalmi Bencés Gimnázium multifunkcionális termének ünnepélyes megnyitója, melynek szintén a Merkbau Kft. volt a kivitelezője.

Összeállította: Szőri Attila
Fotó: Torma Szabolcs