Zárul a közel 156 milliós kórházi projekt
Gazdaság

Zárul a közel 156 milliós kórházi projekt

Saját erőből beruháztak, felújítottak és most utólag egy különleges lehetőség segítségével visszatérítik az egészségügyi intézménynek a kiadások egy részét. Zárul a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban megvalósult eszköz- és mobília beszerzés és kapcsolódó egyéb már megvalósult infrastrukturális beruházások címen futó - TIOP-2.2.8.A-15/1-2016-0057 – program.

Európai Uniós segítséggel 155.981.481 forint, értékben kapott utófinanszírozást a halasi kórház. Az intézménynek jól jön ez a segítség – nyilatkozta Dr. Romhányi Zoltán főigazgató, Az így kapott összeg szintén a gyógyítás érdekét fogja szolgálni, hiszen ebből például újabb eszközbeszerzésekre nyílhat mód.

A Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban több olyan beruházás és beszerzés is történt a programban elszámolható időszakban, amit az intézmény saját – nem OEP-es - forrásokból valósított meg.

bentikep

Ilyen például a patológia 2015 szeptemberében átadott 234 négyzetméter alapterületű épülete, amely segítségével modernebb és méltóbb körülmények közé kerülhetett a részleg. De ide tartozik a bőrgyógyászat épületének felújítása is, amire szintén ráfért már a modernizálás, ez 408 négyzetméternyi hasznos alapterületet érint.Átépítésre került a helikopter leszálló és a kórházi tűzjelző rendszer is. Az építési beruházások összes értéke: 100.817.519,- Ft

Ezen kívül a betegellátás korszerű kiszolgálásához különféle orvosi műszerek, ápolási eszközök, medikai bútorok és informatikai eszközök, valamint szoftverek kerültek beszerzésre. Ezek összege: 50.900.185,- Ft

korhazikepp

A halasi kórház projektjének kezdési időpontja: 2009. 01. 01. a befejezése: 2015. 12. 31. A megvalósítandó európai uniós fejlesztés a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program „2. Egészségügyi infrastruktúra fejlesztése” prioritáshoz kapcsolódik. A célokat Varjú József projektmenedzser ismertette: a program célja, a 2007-2015 között nem uniós költségvetésből megvalósult, kórházak által végrehajtott infrastrukturális beruházások támogatása, a szakmai szolgáltatások elérhetőségének és minőségének területi kiegyenlítése, illetve a szolgáltatásterületi igényekhez való igazítása. A konstrukció hosszú távú, közvetett célja pedig a jó minőségű és hatékony egészségügyi szolgáltatások elérhetőségének javításával a munkavégző képesség gyorsabb helyreállítása, s ez által a munkavállalók munkaerő piaci esélyeinek javítása.

Szöveg-fotó: Fehér Erika