Egy éve termel a naperőmű
Gazdaság

Egy éve termel a naperőmű

Ahogy felkel a nap, beindul az áramtermelés Halas határában. Csaknem egy éve működik a város földre telepített naperőműve. A szennyvíztisztító telep mögötti területen egy napsütéses legelő volt korábban most pedig a napenergiát fogják be a panelsorok.

 

A telep a korábban meghatározott elvárásokat hozza. Lényegében önmagától működik. A teljesítményét akár a városházáról is figyelemmel tudják kísérni, így a park nem igényel folyamatos jelenlétet. Ha az interneten küldött jelek valami problémát jeleznek, akkor mennek ki a helyszínre a szakemberek.

napkoll 02

A megtermelt energiát az elektromos hálózatba táplálják be és értékesítik. Még folyamatban van a pályázat fenntartási ideje, így nem teljes árat kap érte a város, ezért várhatóan évi 2 millió forintot hoz. De nem csak itt fogják termelésre a napot. Halas jó úton halad a megújuló energia használatával, iskolák, intézmények vannak már felszerelve napelemekkel.

Az intézmények mellett egyre több családi ház tetején is látni napelemeket. A statisztikák szerint Halas az ország legnapsütésesebb települései közé tartozik. Az éves napsütéses órák száma megközelíti a 2100 órát.

Szöveg-fotó: Fehér Erika