Jó termés ígérkezik
Gazdaság

Jó termés ígérkezik

A szőlő minősége igen jónak mutatkozik. A mennyiség azonban a káresemények függvényében már változatosabb képet mutat régiónkban.

Szőke Sándor, a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesületének elnöke szerint felemás a szőlő helyzete. Kiskunhalas térségét a téli és a tavaszi fagy, valamint a jég is elkerülte. Így is volt, ami plusz feladatokat és kiadásokat jelentett.

- Csapadék bőségesen hullott, emiatt a növényvédelem az átlagosnál többe került – mutatott rá. – Reménykedve várjuk a kiváló minőségű és megfelelő mennyiségű termést. Sajnos, nem mindenütt olyan kedvező a helyzet, mint Kiskunhalason. A régió egyes vidékein károsította a fagy az ültetvényeket. Imrehegyen például 50 százaléknál nagyobb mértékű jégkár sújtotta a szőlőültetvényeket, de Tázlárt, Pirtót és Soltvadkertet is érintette, bár kevésbé erősen. A mennyiség ezeken a területeken csökkenni fog, de az előző évek szintjét talán eléri. Addig azonban még sokat kint alszik a szőlő – tette hozzá.

szolok02

A szüret az időjárástól függően két héten belül elkezdődhet az Irsai Olivérrel. Utána következik a Cserszegi fűszeres, a Bianka, a Chardonnay, az Oportó és a Zweigelt.

Kép és szöveg: Pál László