Gép szüretel, nincs elég munkás
Gazdaság

Gép szüretel, nincs elég munkás

Most a cserszegi fűszeres van soron. Halason is egyre több ültetvényen szüretelnek. A halas környéki termelők nem panaszkodhatnak, hiszen itt jó a termés. Viszont nincs elég idénymunkás, így előtérbe került a gépi betakarítás. A borászatok felkészülten fogadják a beérkező szőlő szállítmányokat.

 

Folyamatosam érkeznek az egyszerre 5-6 tonna szőlővel megrakott szállítmányok a Halasi Borászati Kft pincészetébe is. Halas térségében ezekben a napokban indult be igazán a szüret. A termésre most nem panaszkodhatnak a környék gazdálkodói – mondja Szőke Sándor a Kiskunhalasi Hegyközség elnöke. A közeli Soltvadkert és Kőrös környékén viszont már rosszabb volt a helyzet ott a termés egy részét elvitték a fagyok és a jégverés.

gep02

Csakúgy, mint az ország nagy részén a Halas környéki szőlőültetvények zömén is géppel folyik a betakarítás. Ennek az a fő oka, hogy nincs elég kézi munkaerő a szüretre. Egy-egy nagyobb táblához pedig akár száz-kétszáz munkás több heti munkájára is szükség lenne, hogy időben sikerüljön a szőlőt leszedni. Ráadásul most szinte összeérnek a különböző fajták, így nincs sok idő a betakarításra. Ezért marad a gépi megoldás.

gep03

A szőlészek és borászok úgy vélik, hogy Halason szeptember 20-a környékére, de a hónap végére mindenképpen befejeződik a szüret. Úgy néz ki, a borászatok tudják fogadni a termést, a tárolással nincs gond. Inkább az árak miatt aggódnak az ágazat szereplői.

Szöveg-fotó: Fehér Erika