Halasi diákok is pályáznak az ösztöndíjra
Gazdaság

Halasi diákok is pályáznak az ösztöndíjra

Az országban két és félezer hátrányos helyzetű, többségében roma fiatal szakmaszerzését könnyítheti meg az a 400 millió forintos ösztöndíjprogram, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma hirdetett meg és több kiskunhalasi fiatal is pályázik rá.

 

Az Út a szakmához ösztöndíjprogram keretében a diákok tanulmányi eredményüktől függően havi 7-13 ezer forintos támogatást kapnak majd, továbbá pedagógusok is segítik őket tanulmányaikban. A mentorok is a munkájukért tanulónként havi 7 ezer forint ösztöndíjat kapnak. A szakképzett roma fiataloknak sokkal nagyobb esélye lehet tartós munkára, biztosabb megélhetésre.

A kormány a magyarországi szakmunkáshiányt többek között a 800 ezres hazai roma réteg helyzetbe hozásával szeretné javítani. A helyi, Vári Szabó István Szakképző Iskola is minden évben csatlakozik a szakmák éjszakája rendezvénysorozathoz, amelyen elsősorban a hiányszakmákat igyekeznek népszerűsíteni. Így például a kőműves, a szobafestő, az asztalos a különböző gépipari munkák, mint például az autószerelő, lakatos és hegesztő szakmák, amelyekből Kiskunhalason is hiány mutatkozik a munkaerő piacon.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos