(►) Gazdaesték sok információval
Gazdaság

(►) Gazdaesték sok információval

Sok új információt kapnak a halasi és környékbeli gazdák. Javában tart az idei halasi gazdaesték sorozat. Már itt járt a Miniszterelnökség szakembere, aki a különböző pályázatokról adott tájékoztatást, de Halasra látogatott az agrárkamara megyei elnöke is szintén sok tudnivalóval.

 

 


Amíg nem indulnak be a tavaszi munkák a földeken a térség gazdálkodói begyűjtik a legfrissebb tudnivalókat. Öt alkalomból áll az idei gazdaesték sorozat. Az egyik előadást a Miniszterelnökség Agrár Vidékfejlesztési államtitkárságának stratégiai főosztályvezetője tartotta. Nagy Attila a folyamatban lévő pályázati lehetőségekről tájékoztatta az érdeklődőket, mint mondta márciusig szeretnének minél több pályázatot megjelentetni. Az egyik népszerű pályázat a fiatal gazdák támogatása, ami nemrég jelent meg. Ezen kívül többek között pályázni lehet agrárgazdasági képzésekre és a napokban jelenik meg a helyi piac és közétkeztetés fejlesztését, valamint a tanyák villamos és vízellátását segítő pályázat.


Az agrárkamara megyei elnöke is fontos tudnivalókkal érkezett. Domján Gergely beszélt például az új plasztik őstermelői igazolványok előnyeiről, valamint arról, hogy az úgynevezett cső kutak legalizálása is feladatot ad majd a gazdáknak. A kamara újdonságai közé tartozik az a telefonrendszer mely különböző kategóriájú csomagokkal segítheti a gazdákat. Hangsúlyt helyeznek a növény, épület és gépbiztosításra, illetve a tervek között szerepel új szolgáltató központok kialakítása is, amire épp Halast javasolta a kamara megyei vezetése.


A gazdaesték programjában pénzügyi, növényvédelmi és technológiai témájú előadások is szerepelnek, így mindenki találhat az érdeklődésének megfelelő témát. Elsősorban ezért látogatják sokan a gazdaestéket. A résztvevőket azzal is segítik, hogy megújítják a kurzust végighallgatók növényvédelmi úgynevezett zöld könyvét. A gazdaesték soron következő előadása jövő hétfőn 17 órakor lesz a II. Rákóczi kollégiumában.

Fehér Erika