Víziszárnyas hiány és országos baromfizárlat
Gazdaság

Víziszárnyas hiány és országos baromfizárlat

A hírek szerint már a feldolgozó üzemek is érzik az országban kialakult víziszárnyas hiányt. A madárinfluenza miatt Magyarországon egyre nagyobb a kacsa- és libahús hiány.

 

 

Mindez a baromfifeldolgozó üzemekre is hatással van. A HUNENT Zrt. Magyarország egyik legnagyobb vízi szárnyas feldolgozója. A víziszárnyas válság  hatással van a halasi baromfifeldolgozó üzemre is. Hetekre leáll a termelés, mivel nincs alapanyag. Várhatóan a 11. héten indul újra az üzem, amennyiben újabb járvány nem tör ki, akkor az év végre talpra állhat az ágazat. 

A Baromfi Terméktanács elnöke nemrég azt nyilatkozta, hogy a járvány megszűnését követően legalább 49 nap szükséges a pecsenyekacsa előállításához, a hízott kacsához és libához pedig 3-3,5 hónap.

A madárinfluenza miatt a törzsállományokat is le kellett ölni, ezért nehezíti a helyzetet, hogy nincs elegendő napos állat, amit hizlalni lehetne. A vízi szárnyasok húsának importjára sincs sok esély, mivel más országokban is jelentősek a károk.

Közben most már országszerte zártan kell tartani a baromfit a madárinfluenza miatt. Az országos főállatorvos a napokban rendelte el az intézkedést. Az előírás célja, hogy tovább csökkenjen az állományok madarakkal történő érintkezésének lehetősége.

A határozat szerint az ország területén valamennyi baromfit csak zártan lehet tartani. Amennyiben ez nem megoldható, a kifutót megfelelő erősségű madárhálóval kell védeni. A madárhálóval lefedett résznek, legalább az állattartó épület alapterületével megegyező nagyságúnak kell lennie.

A járvány kezdete óta hazánkban mintegy 3 millió baromfit kellett ártalmatlanítani, az ebből származó közvetlen kár körülbelül 3,5 milliárd forintra tehető. Ez idáig 45 gazdálkodónak több mint 1 milliárd forint került kifizetésre. A témával bővebben is foglalkozik a Halasi Tükör e heti száma.

Szöveg: Fehér Erika