Vége a szennyvíz próbaüzemnek
Közélet

Vége a szennyvíz próbaüzemnek

Most már élesben folyik a szennyvízkezelés. Letesztelték az új technológiát, kipróbálták a berendezéseket és üzemmódokat, illetve elvégezték a szükséges módosításokat. Bejeződött a halasi szennyvíztisztító-telepen a próbaüzem. Az esemény kapcsán sajtótájékoztatót és bejárást tartottak a helyszínen.

 
A tervező cég, az UTB Envirotec Zrt. szakértője, Parádi Tímea kutató mérnök beszámolt a próbaüzem lefolyásáról.

Tájékoztatása szerint a folyamat 6 hónapig tartott, 2013 augusztusában kezdődött és most fejeződött be. - Jelenleg biztosított, hogy az új technológia tudja azt a környezetbarát tisztítási hatásfokot hozni, amit a tervezők elképzeltek. A műtárgyak azt az alacsony szennyezőanyag tartalmú anyagot bocsájtják ki, ami már a befogadóba, a Tiszába bocsátható. Ez a technológia nagyságrendekkel hatékonyabb és korszerűbb, mint ami itt korábban létezett – nyilatkozta Parádi Tímea.

A tisztító napi maximum 4300 köbméter szennyvizet tud fogadni. A végtermékként megmaradó, a szárítócsarnokból kikerülő földszerű anyag számára épült egy tároló csarnok. Az még nem dőlt el, hogy a későbbiekben mi lesz a sorsa a szárított iszapnak. Szóba került, hogy például intézmények fűtésére is lehetne használni.

vizes01

Minőségi változást hoz a város életébe ez a program – mondta Gyovai István kiskunhalas polgármestere. – Hamarosan a végleges átadás is megtörténik. Elmondhatjuk, hogy hosszú évek után elértük azt, hogy Halas város belterületének 96 %-a szennyvízszolgáltatással ellátott. Megszűnnek azok a problémák – szippantás, magas talajvíz – amik régóta gondot okoznak. Az új rendszer nem csak a szolgáltatás minőségében nyújthat elégedettséget, hanem a környezetvédelmi problémák is meg fognak szűnni – fűzte hozzá a polgármester.

A program 3000 lakossági rákötéssel számol. 2013 nyarán indultak Halason az első lakossági rákötések. Jelenleg körülbelül 800 rákötésnél tartanak. Arra biztatják azokat a halasiakat, akik még nem csatlakoztak a rendszerre, hogy tavasszal, ahogy az időjárás megengedi, indítsák el ezeket a munkálatokat.

A szennyvíztisztító telepen az új technológia teljes gépesítést kapott, az adatokat, munkafolyamatokat számítógépeken, monitorokon lehet végigkövetni a telep több pontjáról is. A telep működését diszpécserszolgálat felügyeli. A személyzet felkészült a feladatra. A szintén megújult kiszolgáló épületben egy akkreditált laboratóriumot is kialakítottak. Itt különböző módszerekkel vizsgálják be a tisztítási folyamat során keletkező anyagokat.

vizes02

A megújult szennyvíztisztító telepen megtörtént a terület rendezése is – leaszfaltozták a belső utakat, fákat ültettek, füvesítettek.

A Kiskunhalas város szennyvíztisztításának és csatornázásának fejlesztése elnevezésű projekt a csatornahálózat második ütemének kiépítését és a szennyvíztisztító telep korszerűsítését tartalmazza. A beruházás 4,5 milliárd forint + áfa összegű. A saját erő és a lakossági hozzájárulások mellett az Európai Unió révén és a Kohéziós Alap társfinanszírozásában 3.4 milliárd forint támogatás kedvezményezettje Kiskunhalas Város Önkormányzata. A program az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg.

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=1243|limitstart=0|limitcount=0}