Ingyenes  ivartalanítási akció
Közélet

Ingyenes ivartalanítási akció

Ismét nagyszabású ivartalanítási akciót hirdet a Halasi Állatsegítő Alapítvány. Március 3-tól lehet jelentkezni kizárólag a szuka kutyákkal Kiskunhalasról és környékéről. Kan kutyák ivartalanítására ebben az akcióban nem kerül sor – tudatta honlapján az alapítvány.

 
Jelentkezni csak a Halasi Állatotthonban lehet, amely a Kiskunhalastól mintegy három kilométerre a Szegedi úton található. Az út szélén kihelyezett információs táblák jelzik, hol kell lekanyarodni  a telepre. A hozzájárulási igazolást a jelentkezés sorrendjében adják majd ki, és ezzel kell majd felkeresni a szabadon választott halasi állatorvost.
 
A kutyát csak a tulajdonosa, illetve annak meghatalmazottja viheti ki az Állatotthonba. A jelentkezéshez a személyi igazolványt, valamint, ha van, a kutya törzskönyvét feltétlenül vinni kell. Az ivartalanítandó kutyák chipezése és regisztrálása is ingyenes lesz. Amennyiben az ivartalanítás során más orvosi beavatkozás is szükséges, annak költségei a kutya tulajdonosát terhelik.

A szukák legkorábbi ivartalanítási időpontjai: kistermetűeknél 6 hónapos kor, közepes nagyságúaknál 8-10 hónap, nagytermetűeknél 12-16 hónap. Az ivartalanítás egészséges szukáknál, legkorábban 4-6 héttel a tüzelés után, a párzás után az 5. hétig, a kölykezés után, pedig legkorábban 8-10 héttel javasolt. Az ivartalanítás nem javasolt a tüzelés- illetve a szoptatás ideje alatt – hívják fel a figyelmet az alapítvány munkatársai közleményükben.
Pozsgai Ákos