Történelmi fejlesztés a halasi kórházban
Közélet

Történelmi fejlesztés a halasi kórházban

Folytatódhat a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban három éve megkezdett hatalmas volumenű korszerűsítő átalakítás – erről is nyilatkoztak azok a magas rangú állami és intézményi vezetők, akik a város és a térség polgármesterei mellett részt vettek a kórház ünnepségén. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, a kiskunhalasi kórházban tett csütörtöki látogatása során megerősítette: lát lehetőséget arra, hogy a kórházban megkezdett fejlesztések állami, uniós pályázatok segítségével folytatódjanak.

 
A Dél-Bács-Kiskun megye csaknem 150 ezer lakosának gyógyításáért felelős kórházban lezárul az az uniós fejlesztés, amelynek eredményeként új épületrésszel, korszerű orvosi berendezésekkel, új informatikai és betegirányítási rendszerrel gyarapodott az intézmény. A kórház pályázati hatékonysága révén a nagyberuházás mellett több fontos fejlesztés és program valósul-valósult meg.A több mint 3 milliárd forintos uniós pályázat (TIOP 2.2.4) célja volt az ellátás szakmai minőségének további javítása, a betegutak rendszerének átalakítása és új, a legkorszerűbb technikát-technológiát képviselő orvostechnológiai berendezések beszerzése, üzembe állítása, továbbá a több évtizede épült intézmény építészeti megújítása, bővítése.
 
001

A beruházás során az Intenzív Osztály új betegőrző monitorokat, intenzív-ágyakat, lélegeztetőkészülékeket, az életfunkciók biztosításhoz szükséges műszereket kapott, míg a program egyik első elemeként szinte teljesen megújult a radiológia-részleg is, amely modern képalkotó diagnosztikai apparátussal (új CT-vel, digitális röntgennel és mindezekhez, szoftverekkel) gyarapodott., A műtőtraktusokba új műtőasztalok, altatókészülékek, modern berendezések, orvosi eszközök érkeztek.

A TIOP-beruházás leglátványosabb eleme a kórház Semmelweis tér felőli homlokzatán befejezett, a 6. szintig emelt toronyépület. Az új épületrésszel az intézmény gyógyításra használt alapterülete 1160 négyzetméterrel bővült, míg az átalakítás összesen több mint 4000 négyzetméter érintett az egész intézményen belül. Új liftek mellett a beruházás során a 6. szintig befejeződött a teljes nyílászáró-felújítás is. A beruházás révén új, megfelelő helyre, a járóbeteg-szakrendelő földszintjére került a gyógytorna.

korhaza

A nagy volumenű program egyik nagy fejezete volt a szülészet átfogó modernizációja: az új, egyágyas szülőszobákkal lehetővé válik, hogy a családtagok együtt legyenek a vajúdó anyával; alternatív szülési módok választhatók; megújult a császárműtő; új, négydimenziós ultrahang-készüléket érkeztek. Ezzel párhuzamosan történt a gyermekellátás megújítása (gyermekosztály, gyermekfertőző). A gyermekek gyógyuláshoz biztosított a kísérőnek a gyermekkel együtt való elhelyezése.

A program egyik záró momentuma az informatikai rendszer korszerűsítése. A bruttó 108 millió forintos nagyságrendű beszerzés révén a régi, elavult géppark helyett 152 számítógép, 62 asztali lézernyomtató, 5 hálózati nagy teljesítményű lézernyomtató és 2  nagyteljesítményű szerver áll működésbe. A szisztémát adatmentő és központi vírusvédelmi rendszer, hozzá 50 darabos irodai szoftvercsomag – benne komplett Vezetői Információs Rendszer támogatja.

A március 13-án megtartott programzáró ünnepségen dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár megerősítette: lát lehetőséget arra, hogy a kórházban megkezdett fejlesztések állami, uniós pályázatok segítségével folytatódjanak. Hasonlóképpen nyilatkozott dr. Reiter József, a GYEMSZI főigazgató-helyettese és Bányai Gábor, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke, aki a rendezvényen szintén résztvevő Lukács László parlamenti képviselő mellett kezdetektől szívén viselte az intézmény fejlődését. Dr. Kerényi János, a Bács-Kiskun megyei kormányhivatal vezetője a pártpolitikai viszonyokon felülemelkedő társadalmi összefogás szép példájaként úgy fogalmazott: a dolgozók áldozatvállalásán túl minden helyi és térségi vezető közszereplő munkája egy-egy tégla a kórházépítő beruházás falaiban. Gyovai István kiskunhalasi polgármester egyebek mellett azt emelte ki, hogy a beruházásban helyi kivitelezők jutottak főszerephez. Dr. Romhányi Zoltán kórház-főigazgató az intézmény történetét felidéző beszédében kitért az utóbbi évek olykor válságos mozzanataira, ugyanakkor érdemként mutatta fel, hogy a betegellátás zavartalansága mellett újult meg az intézmény. E munka folytatásához kért további támogatást a felsőbb szintű állami, főhivatali vezetőktől. A programzáró ünnepség az új épületrészek bejárásával és állófogadással zárult március 13-án.

szocska

Mindeközben a nagy pályázati hatékonyságot produkáló Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban több fejlesztési és szakmai program zajlik. A intézményben többek között ősszel megkezdődött a Halasi Egészségfejlesztési Iroda működése. Ennek egyik fő elemét képezik a máris népszerű nyilvános lakossági egészségügyi szűrések városi-kistérségi tömegrendezvényeken, a továbbiakban pedig betegklub-szervezések, előadások és a már elkészült tematikus kiadványok terjesztése, illetve a háziorvos szféra bevonása van folyamatban.

Szintén EU-pályázat segítette a koraszülött-ellátás fejlesztését: 17 új hi-tech eszköz: intenzív-inkubátorok, lélegeztetők, klinikai és hordozható inkubátorok, infúziós pumpák, multifunkciós betegőrző monitor és központi monitor, illetve a területspecifikus informatika nagyszabású cseréje, korszerűsítése valósult meg az elmúlt hónapokban. Pályázati támogatás tette lehetővé azt is, hogy ápolói többletteljesítményt az intézmény honorálni tudja.

Munkatársunktól
Fotó: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=1272|limitstart=0|limitcount=0}