Fáklyás demonstráció a csipkéért
Közélet

Fáklyás demonstráció a csipkéért

Csendes, tiltakozó tüntetést szervezett a Csipkevarró szobornál a Halasi Demokraták Közössége péntek este. A résztvevők egy-egy fáklyával és virágokkal tiltakoztak az ellen, hogy szerintük a politika megvesse a lábát a Halasi Csipke körül.

A Csipke Közalapítvány működése kapcsán egy felügyelő bizottsági vizsgálatot követően csaptak fel az indulatok, amely állítólag komoly hiányosságokat tárt fel. A  közelmúltban egy egynapos szúrópróbaszerű vizsgálatot végeztek az alapítványnál, amelynek során több rendbeli, jelentős túlszámlázást, gazdálkodási anomáliát észleltek a szervezet működésében. Az FB jelentése szerint az egyéb szolgáltatásoknál is többlet számlázások történtek, valamint a gépkocsi elszámolásban is szabálytalanságot találtak. 

Várnai László, a Csipke Közalapítvány elnöke, mielőtt még nyilvánosságra került volna a felügyelőbizottság jelentése, lemondott tisztségéről. Várnai szerint az FB illegitim vizsgálatának megállapításai túlzóak és alaptalanok. Véleménye szerint az alapítvány kuratóriumán belül azóta feszült hangulat uralkodott, mióta, a fia felesége révén családilag is érintett, Pajor Kálmán önkormányzati képviselő bekerült a testületbe. A lemondott elnök szerint nyíltan megkezdődött az utolsó, független halasi alkotóműhely Fidesz általi megszállása. 

A tiltakozó demonstrációt a szocialistákhoz közel álló civil szervezet, a Halasi Demokraták Közössége szervezte, több mint százan vettek részt a csendes tüntetésen. A rendezvényen felszólalt Mester Sándor, aki azt hangsúlyozta, hogy a Halasi Csipkétől a politika és a személyes akarnokság tartsa magát távol.csipke1

- Azt szeretnék, hogy fél évszázad múltán, az utódok is megcsodálhassák a Halasi Csipkét, amely békében, nyugalomban, fejlődhessen, gyarapodhasson tovább - mondta. Várnai László a Csipke Közalapítvány lemondott elnöke is felszólalt a demonstráción, szerinte veszélybe került a közös értékünk, amit csakis közösen óvhatunk meg.

 - Civilek és felelős vezetőknek együtt kell tenniük azért, hogy továbbra is büszkék lehessünk Halas város legnagyobb értékére - jelentette ki. Mindkét szónok hangsúlyozta, hogy olyan városban szeretnének élni, ahol a kultúrától a politikai hatalom távol tartja magát.csipke2

Pajor Kálmán önkormányzati képviselő, a Csipke Közalapítvány Kuratóriumának tagja korábban közleményben utasította vissza az őt és a Fideszt ért rágalmakat. Véleménye szerint politikai hangulatkeltésről van szó. Emlékeztetett, hogy a törvény szerint május 31-ig egyébként is kötelező lett volna új kuratóriumot választani.

 "Várnai László előre menekült, politikai támadásnak állítva be távozásának okát. Áldozatot kreál magából, holott a háttérben felelőtlen, pazarló gazdálkodás miatti felelőssége áll" - fogalmazott közleményében a politikus.  A Fidesz-KDNP is közleményben utasította vissza korábban az őket ért vádakat.csipke3

"Érthetetlen számunkra, hogy miért távozik posztjáról egy zajló vizsgálat közben Várnai László. A megfutamodás nem jellemezte eddigi közéleti tevékenységét. A szocialista képviselők bizonyíthatták volna a Halasi Csipke iránti érzékenységüket a költségvetés megalkotásakor, mikor a Fidesz javaslatára emelt összegű támogatást kaphatott a Halasi Csipke Közalapítvány, azonban a képviselő-testületben egyedüliként, a baloldal képviselői nemmel szavaztak erre. A kormányzati támogatásnak és megrendeléseknek köszönhetően a Halasi Csipke eredményes korszakba jutott. Elkötelezettek vagyunk városunk büszkesége, a Halasi Csipke hírnevének további megerősítésében" - áll a pártszövetség korábbi közleményében.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos