Választásból kampányba
Közélet

Választásból kampányba

Épp, hogy véget ért az országgyűlési képviselő választás máris megkezdődött az Európai Parlamenti voksolás kampányidőszaka. Magyarországon május 25-re tűzték ki a választás napját. Öt évente választanak Európai parlamenti képviselőket az uniós tagországok, így hazánk is.

 
Az ország területe egy nagy választókerületté vált. Az európai parlamenti választásra készülő pártok az ország egész területén gyűjthetnek támogató aláírásokat attól függetlenül, hogy ki hol lakik, és egy választópolgár most is adhat akár több szervezetnek is ajánlást. 20 ezer ajánlást kell összegyűjteni ahhoz, hogy egy párt felkerüljön a szavazólapra.
 
Az ajánlásokat legkésőbb április 22-ig lehet gyűjteni, ugyanolyan szabályokkal, mint az országgyűlési képviselő választás előtt, vagyis nem lehet gyűjteni például intézményekben, munkahelyeken és a tömegközlekedési eszközökön.A választópolgároknak a Nemzeti Választási Iroda ezekben a napokban küldi meg az értesítőket a szavazóköri névjegyzékbe vételről, illetve a választási tudnivalókról. A szavazókörök nem változnak, mindenkinek ott kell majd szavazni, ahol az országgyűlési képviselő választáson.
 
Eddig 35 párt jelentkezte indulási szándékát. Magyarország – lakosság arányosan - ezúttal 21 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. Május 25-én reggel 6 és este 7 óra között lesznek nyitva a szavazókörök. Az EP-választás arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. Az eddigi tapasztalatok szerint Magyarországon nem túl élénk az érdeklődés az európai parlamenti választás iránt. 2009-ben például Halason 31,79 százalékos volt a részvételi arány, vagyis 7465-en mentek el szavazni és közülük 58 százalék a Fidesz listájára adta a szavazatát.
Fehér Erika
Illusztrációs fotó