Jön az ovis jelentkezés (videóval)
Közélet

Jön az ovis jelentkezés (videóval)

Húsvét után kezdődnek Halason az óvodai beiratkozások. Az óvodák április 23-án és 24-én reggel fél 8 és délután 5 óra között várják a leendő ovisok szüleit. Az 5 éves korú gyerekeket kötelező beíratni valamelyik intézménybe, vagyis azokat, akik 2008. szeptember 1. és 2009. december 31. között születtek.

 
A fiatalabb gyerekeket is várják az intézmények. Óvodába beíratható az a kicsi, aki a harmadik életévét betöltötte, de felvehetik azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételtől számított fél éven belül betölti – kaptuk a tájékoztatást Molnár Nándortól a városháza osztályvezetőjétől.

Az óvodáztatási kötelezettség elmulasztása államigazgatási eljárás keretén belül lefolytatott szabálysértési eljárást von maga után. Aki nem jelentkezik, azt megkeresik, és figyelmeztetik a kötelezettségre. A tapasztalatok szerint a szülők többsége beíratja az óvodás kötelezettséget elért gyermekét valamelyik intézménybe. Általában a külterületen élőknél szokott előfordulni, hogy megfeledkeznek erről, vagy nem tartják fontosnak. Ha valaki külföldön jár óvodába azt is jelezni kell a jegyzőnél, és igazolást hozni abból a külföldi intézményből ahová a gyermek jár.

Az önkormányzati óvodákba elsősorban az intézmények körzetében lakó kicsiket veszik fel. A város internetes oldalán lehet megnézni, hogy melyik utca melyik intézményhez tartozik, de az óvodákban is felvilágosítást adnak erről. Az egyházi óvodáknak nincs kijelölt körzete.

Az önkormányzati tájékoztató szerint az integráltan nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekek felvétele és speciális ellátásuk valamennyi önkormányzati fenntartású óvodában biztosított. Kizárólag magyar nyelven folyó cigány kisebbségi óvodai nevelést, ellátást valamennyi önkormányzati óvoda biztosít. Német nemzetiségi óvodai nevelést, ellátást a Kiskunhalasi Bóbita Óvoda végez.

Az óvodák azt kérik, hogy az érintett szülők tartsák be a beiratkozási határidőt és vigyék magukkal a szükséges okmányokat – a személyazonosítót és a lakcímkártyát. A felvételekről az óvodák vezetői legkésőbb május végéig értesítik a szülőket. Ez ellen a döntés ellen 15 napon belül indítható eljárás, ha a szülő nem ért egyet a határozattal.

Szöveg-fotó: Fehér Erika