Rendeződik a gyűjtőszigeti káosz
Közélet

Rendeződik a gyűjtőszigeti káosz

Az elmúlt napokban egyre csak nőtt a papír és műanyagflakon halom a szelektív gyűjtőszigeteknél. Mivel városszerte megteltek a tárolók, a lakosság az edények mellé tudta csak letenni a külön válogatott hulladékot. Volt, ahol szinte embermagasságúra nőtt a hulladékkupac.

Az önkormányzat és a Halasmédia szerkesztősége is folyamatosan kapta a panaszos telefonokat. A helyzet kialakulását a szolgáltató váltás okozta – kaptuk a tájékoztatást Baics Tamástól az önkormányzat környezetvédelmi referensétől. A régi szolgáltató a múlt héten már nem ürítette a gyűjtőszigeteket, az új pedig ezen a héten vette át a feladatot, azért teltek meg ennyire a tárolók, mert így egy szállítás kimaradt.

Az új cég mostanra megkezdte a szelektív tárolóktól a hulladék begyűjtését. A hozzájuk tartozó 17 településen összesen mintegy száz gyűjtőszigetről kell megoldani a szállítást. Azt ígérik, hogy a lakossági kukák ürítése mellett most ez a legkiemeltebb feladatuk.

Úgy tudjuk, az új szolgáltatónál elcsodálkoztak azon, hogy a halasiak mekkora figyelmet fordítanak a műanyag palackok, a papír és az üveg szétválogatására, mivel nem minden településen van ez így. A pár nap alatt felgyülemlett hatalmas mennyiségű hulladék is bizonyítja, hogy a halasiak fontosnak tartják az anyagok újrahasznosítását.

Azokon a gyűjtőszigeteken ahol hamar megtelnek a tárolók várhatóan sűrűbb ürítést iktatnak be, vagy plusz edényt helyeznek majd ki. Ősszel várhatóan elindul a kétkukás rendszer is. Így a lakosság már a házaknál külön gyűjtheti az úgynevezett száraz és a nedves hulladékot.

Szöveg-fotó: Fehér Erika