Unja, hogy csípik? Szóljon be!
Közélet

Unja, hogy csípik? Szóljon be!

Még nem panaszkodik eleget a halasi lakosság, ezért nem riasztotta a szúnyogmészárosokat a városháza főkertésze. Van pénz, van árajánlat, de – vélhetően - még kevés a csípés.

Tizenöt perc alatt legalább 25 – ennyi csípés kell ahhoz, hogy egy önkormányzat komolyan veszi a szúnyog-problémát, és riassza a szúnyogirtókat. Amíg nincs elég panasz, nem indítják el a vegyszeres gyérítést – így összegezhető a városháza szakemberének álláspontja, miután a Halasmédia után egy képviselői panasz is foglalkozott a témával. Nagy Róbert nemrég lapunkon keresztül azt kérte számon a helyhatóságtól, miért nem végeztet vérszívógyérítést a város bizonyos övezeteiben.

– Ősszel és tavasszal is szorgalmaztam, hogy kerüljön be a költségvetésbe az az összeg, amely e célra szükséges. Ez meg is történt, nemrég viszont a főkertésztől azt a választ kaptam a gyérítés elmaradására, hogy nem észlelték a lakosság panaszát, ezért nem kezdeményezték a szúnyogirtást – méltatlankodott a képviselő.

Ez igaz: a városháza főkertésze tényleg nem érzékelt ingerküszöb-felszaggató elégedetlenséget. – A szakmában általában azt veszik alapul, hogy egy óra alatt eléri-e a csípések száma a százat. Ezt negyedóránként méri valaki, és ennek következtében döntenek a szúnyogirtásról – magyarázza Matos Andrea.

A főkertész szerint a szúnyogpopulációk és azok egyedeinek száma nagyon változó: csak kellő melegben és tartósan vizes felületek mellett tapasztalható állandóan jelenlétük. E térségben viszonylag gyorsan pusztulnak: átlag hathetes élettartamuk során is egy kíméletlen szárazság vagy erős szél szétszórhatja a populációt.

– Van pénz és vannak árajánlatok, bármikor indíttathatjuk a szúnyogirtást, ha a lakossági jelzések ezt alátámasztják. Ugyanakkor érdemes megfontolni, nem felesleges pazarlás-e több százezer forintot elkölteni egy átmeneti javulás érdekében – mondta a nemrég kinevezett főkertész, aki idén még nem látta indokoltnak a beavatkozást.                                 Kohout Zoltán